Όλοι εναντίον Τσαβούσογλου

O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

"Ατυχή" χαρακτηρίζουν την δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών διπλωματικές πηγές, ενώ με ανακοινώσεις τους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στρέφονται κατά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Αντιδράσεις τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με "πάγωμα" της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. 

Διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτήρισαν "ατυχή" τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως "αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017", ενώ σημείωσαν πως "σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο".

ADVERTISING

Τσαβούσογλου: Παγώσαμε τη διμερή συμφωνία

Η δήλωση μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, και σε αυτήν ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Τουρκία προχωρά σε αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς "απαράδεκτη".

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΝΔ: Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται

Ανακοίνωση αντίδραση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου «εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία λέγοντας "Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας. Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός οι δηλώσεις Τσαβόγλου

Ως ανεπίτρεπτο εκβιασμό χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ευρώπη για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους "8" Τούρκους αξιωματικούς.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του όπου τονίζεται ότι: « Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Τουρκία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

SHARE:

24Media Network