Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Χωρίς να βγαίνει "λευκός καπνός" από το Brussels Group με το ΔΝΤ να πιέζει ακόμα και για αυξημένη πλειοψηφία ο πρωθυπουργός πιέζει, πλέον για πολιτική λύση από τη Ρώμη

Μεγάλη δείχνει να είναι η πίεση που δέχεται η ελληνική πλευρά με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του μέσω τόσο της επιστολής που επέλεξε να στείλει, αλλά και των μηνυμάτων που έστειλε από την ομιλία του στη Ρώμη. Απευθυνόμενος στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο Ντόναλντ Τούσκ και στους ομολόγους του ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως πρέπει «να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα», προσθέτοντας  πως η Αθήνα σέβεται και τηρεί τις δεσμεύσεις της ωστόσο «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παραίτησης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Ανάλογα μηνύματα  και πιο υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός από το πανεπιστήμιο της Ρώμης σημειώνοντας ότι σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες, συμπληρώνοντας πως η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, το δικό της κοινωνικό μοντέλο και έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ.

Μπορεί το δικαίωμα του βέτο να μην υπάρχει καν στη Σύνοδο Κορυφή της Ρώμης, ωστόσο είναι φανερό πως ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος από εδώ και πέρα να πιέσει για πολιτικές αποφάσεις που θα ξεκλειδώσουν μια σειρά από ζητήματα, ανάμεσα σε αυτό και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό φέρεται να είναι το θέμα, άλλωστε που θα μπορούσε να δώσει τη λύση και στο Brussels Group που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τελείωσε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα χθες αργά το βράδυ.

Εργασιακά, ασφαλιστικό και το ζήτημα των πωλήσεων των μονάδων της ΔΕΗ παραμένουν στο τραπέζι και αναζητείται πλέον η πολιτική λύση. Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 η πιθανή πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι τόσο απλή υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ με πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να ανησυχούν πολύ και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όσον αφορά τις  αποκλίσεις που υπάρχουν στα εργασιακά αυτές προκύπτουν  και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να τα συνδέει με τη Διακήρυξη της Ρώμης.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα, ωστόσο το πότε θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα γνωστό και αυτό θολώνει ακόμα πιο πολύ το πεδίο στις διαπραγματεύσεις. Καμία από τις πλευρές δεν έχει ανοίξει, μέχρι αυτή την ώρα, τα χαρτιά της για τις επόμενες κινήσεις με την κυβέρνηση, όμως να βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» δυο εβδομάδες  πριν από το Eurogroup – ορόσημο της 7ης Απριλίου.

Στις 7 ο πρωθυπουργός και οι άλλοι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε θα γίνουν δεκτοί από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα