Μητσοτάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή για kolotumba το 2015

Μητσοτάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή για kolotumba το 2015
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθυμίζοντας το δημοψήφισμα του 2015 με αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ. Διαμήνυσε στην Τουρκία ότι οι διαφορές λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια

Με αναφορά στη σημερινή επέτειο από το δημοψήφισμα του 2015 ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε ταυτόχρονα μηνύματα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε ειδικότερα την επιχείρηση συσπείρωσης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου δια της υπόμνησης του δημοψηφίσματος, των capital controls και του τρίτου μνημονίου.

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

“Τέτοιες ημέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από το γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου του 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που μας οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

“Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την Ελληνική την περασμένη δεκαετία. Ευτυχώς για την πατρίδα μου η Ελλάδα του 2022, δεν έχει σχέση με την Ελλάδα το 2015. Επτά χρόνια μετά βρίσκομαι εδώ σε αυτό το βήμα να σας πω ότι εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος μου έχει μία νέα κυβέρνηση, που οδηγεί την πατρίδα μας σε μία νέα εποχή. Αυτή που τη θέλει να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας στην αύξηση των επενδύσεων, αποδεσμευμένη πια τον Αύγουστο – σε ένα μήνα από τώρα – από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, έτοιμη πλέον μέσα στον επόμενο χρόνο, μέσα στο 2023, να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, και με τους πολίτες της πλέον πιο ενωμένους, πιο αισιόδοξους παρά τις μεγάλες δυσκολίες”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος βέβαια στην πραγματικότητα όχι τόσο στους εταίρους όσο στο εσωτερικό ακροατήριο.

Καυγάς Μητσοτάκη- Παπαδημούλη με αναφορά σε kolotumba

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων οι οποίοι θα του απευθύνουν ερωτήσεις , μεταξύ των οποίων ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους των Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αντίστοιχα.

Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού στο 2015 προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ,Παπαδημούλη, με τον κ.Μητσοτάκη να ανταπαντά στη δευτερολογία του σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους. Μαλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας “δεν είναι σωστό να φέρνουμε θέματα εσωτερικής πολιτικής σε αυτή την αίθουσα”. Επέμεινε δε ότι “η πραγματικότητα είναι ότι πριν από επτά χρόνια υπήρξε ένα δημοψήφισμα που έσπρωξε την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου απο την Ευρωζώνη”.

Και μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα αγγλικά και επαναφέροντας τον όρο kolotumba: “Αναστρέψατε την θέληση του ελληνικού λαού, κάνατε τη διάσημη τώρα kolotoumba, υπογράψατε το τρίτο πρόγραμμα και αναγκάσατε την Ελλάδα σε νέα λιτότητα. Αυτός ένας από τους βασικους λόγους που χάσατε την εξουσία”.

“Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Τουρκία, παραλληλίζοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Και αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες μέλη της Ένωσης. την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι προφανώς στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, που διεκδικεί μάλιστα να προσεγγίσει την Ευρώπη”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Απέναντι της ορθώνονται ήδη οι ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα αλλά και το διεθνές δίκαιο. Ενώ στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε τη δική μας ετοιμότητα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και διαμήνυσε προς του εταίρους:

Στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, ένα είναι σίγουρο: Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Και ένα επίσης είναι βέβαιο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και είμαι σίγουρος ότι σε αυτό το διαρκή αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές”.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι: “Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές. Κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλικια”.

Μην τα βλέπετε ως push back, αλλά ως push forward

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό– προσφυγικό, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Τουρκίας για το νέο ρεύμα μεταναστών και προσφύγων. Δέχθηκε ομως και ερωτήσεις από εκπροσώπους των ομάδων της Ευρωβουλής για pushback. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως ότι δεν πρέπει να τα βλέπει κανείς ως pushback, αλλά ως pushforward, τονίζοντας πως όταν ένα πλοίο με εκαντοτάδες ανθρώπους φεύγει απο τις τουρκικές ακτές, δεν μπορεί να είναι κανείς τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία της Τουρκίας.

Κατηγόρησε συνεπώς την Τουρκία ότι δεν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και κάλεσε τους ευρωβουλευτές “όταν κοιτάτε αυτά τα ευαίσθητα θέματα, μην επαναλαμβάνετε την τουρκική προπαγάνδα ότι αυτοί δεν έχουν κανένα ρόλο σε αυτό που συμβαίνει και ότι είναι οι ‘Έλληνες που συμπεριφέρονται απάνθρωπα”.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε εξάλλου ότι πλέον οι χώροι φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα “δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα επί της αριστερής κυβέρνησης, δεν έχουν σχέση με την ντροπή της Μόρια”.

“Πρέπει να σπάσουμε τη διασύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή κρίση, τονίζοντας το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως πηγή και πύλη εισόδου ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ενώ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει κοινά δραστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση. Επανέλαβε ειδικότερα ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει και ενεργειακά ενιαία Ευρώπη. Πρέπει να έχουμε την ισχύ, να έχουμε το θάρρος να παρεμβαίνουμε στις αγορές όταν αυτές έχουν σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργούν. Πρέπει να σπάσουμε αυτή τη διασύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι κάτι που έχω ζητήσει επανειλημμένως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ευτυχώς βλέπω ότι υπάρχει μία κινητικότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούμε την ηλεκτρική ενέργεια στην ήπειρό μας”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Αυτά τα λέω όντας ένας φιλελεύθερος πολιτικός, που έχω όμως τη δυνατότητα να βλέπω κατάματα το μέλλον και να ζητώ δημόσια ευρωπαϊκή παρέμβαση όταν οι αγορές σταματούν να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Η πράσινη οικονομία μηδενικών εκπομπών θα έρθει, το πρόβλημα είναι πως θα φτάσουμε εκεί. Σε πόσο διάστημα θα κάνουμε πράξη τη γρήγορη πράσινη μετάβαση, χωρίς να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μας. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση την οποία θα κληθούμε να διαχειριστούμε τους επόμενους μήνες, σίγουρα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται μπροστά μας”.

Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο Στρασβούργο. Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και επανέλαβε την πρόταση του για την αποσύνδεση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου από την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνει στον καταναλωτή. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπη.

Σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση στο Ε.Κ. μετά την ομιλία Μητσοτάκη

Η ομιλία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και εντάσσεται στην πρωτοβουλία της κ. Μέτσολα για μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη». Η σειρά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα