Παπαδημητρίου: Κανένα νέο μέτρο – Η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμό ανάπτυξης

Παπαδημητρίου: Κανένα νέο μέτρο – Η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμό ανάπτυξης
Παράδοση παραλαβή στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την Δευτέρα 7 Νομεβρίου 2016. Ο Γιώργος Σταθάκης παρέδωσε στον νέο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξανδρου Χαρίτση και του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την πρώτη του συνέντευξη ως υπουργός Ανάπτυξης έδωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Δήλωσε σίγουρος πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2017, ενώ για το ΔΝΤ συμπλήρωσε ότι "εφάρμοσε στην Ελλάδα μια πολιτική με καταστροφικές συνέπειες" (Vids)

Την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση και θα μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή Focus και τον Πάνο Χαρίτο, στην ΕΡΤ. Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «το 2017 η χώρα θα έχει το πλεόνασμα που πρέπει να έχει», ενώ τόνισε με έμφαση ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.

Δεν χρειάζονται νέα μέτρα – το 2017 θα έχουμε πλεόνασμα

Ερωτηθείς για τις παλαιότερες δηλώσεις του ως ακαδημαϊκός για παράλληλο νόμισμα, ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για παραπλανητικό ερώτημα καθώς -όπως σημείωσε- ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. “Αν ήθελα το παράλληλο νόμισμα δεν θα μπορούσα να είμαι στην κυβέρνηση, αφού δεν θέλει να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια”, είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τόνισε πως “όταν είσαι ακαδημαϊκός μπορεί να είσαι και ανεύθυνος, ενώ όταν είσαι πολιτικός έχεις την ευθύνη πολλών ανθρώπων”, ενώ διευκρίνισε ότι όταν έκανε τις δηλώσεις για παράλληλο νόμισμα ήταν διαφορετικό το κλίμα, ενώ τώρα υπάρχουν δείκτες σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Εξέφρασε δε την απορία πως δεν καταλαβαίνει τις ανακοινώσεις και τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ότι μιλάνε για κινδυνολογία.

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στην υιοθέτηση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, τόνισε ότι δεν υπάρχει ακριβώς το σχέδιο Μάρσαλ, ωστόσο, είπε, πως υπάρχουν σε εξέλιξη ως το 2020 τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενώ έρχονται και άλλα επενδυτικά προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει στην ανάπτυξη.

Το Brexit αλλάζει τους κανόνες

Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα γιατί μετά το brexit έχουν αλλάξει οι κανόνες μέσα στη Γηραιά Ήπειρο και πως εμφανίζονται πολλές χώρες να έχουν φυγοκεντρικές τάσεις.

Νομίζω πως για να δώσουν την πίστη στους Ευρωπαίους πολίτες πρέπει να αλλάξουν πολιτική και η επιστροφή της Ελλάδας θα τους βοηθήσει

«Νομίζω πως για να δώσουν την πίστη στους Ευρωπαίους πολίτες πρέπει να αλλάξουν πολιτική και η επιστροφή της Ελλάδας θα τους βοηθήσει. Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά υπάρχουν εκλογές σε Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία και ίσως δούμε πολιτικές αλλαγές σε Αυστρία και Γαλλία», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει και η Γερμανία να αλλάξει πολιτική.

Το ΔΝΤ στην Ελλάδα εφάρμοσε στην Ελλάδα μια πολιτική με καταστροφικές συνέπειες

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ ο κ. Παπαδημητρίου ήταν ξεκάθαρος. “Το ΔΝΤ εφάρμοσε στην Ελλάδα μια πολιτική με καταστροφικές συνέπειες διότι δεν είδαμε τα αποτελέσματα που μας έλεγαν” είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι “το ΔΝΤ έχει τις δικές του εμμονές, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη”.

Επίσης ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά. “Η πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και χρειάζεται να κάνουμε πολύ σκληρή δουλειά στον τομέα των επενδύσεων, όπως για παράδειγμα στην απλοποίηση ίδρυσης μιας επιχείρησης” πρόσθεσε. 

Η γνωριμία του με τον πρωθυπουργό

“Τον κ. Τσίπρα τον γνώρισα το 2012 στις ΗΠΑ και τον ξανα είδα όταν ήταν στην αντιπολίτευση και πολύ κλίγες φο΄ρες όταν έγινε πρωθυπουθργός” είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος όπως είπε έπαιξε μικρό ρόλο στο να “περάσει” τις απόψεις του πρωθυπουργού στην Αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα. “Οι Αμερικανοί λέξεις σαν τον σοσιαλισμό, δεν τις κατανοούν και ήταν δύσκολο να καταλάβουν πως υπήρχε μια παράταξη η οποία μπορούσε να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων στην Ελλάδα” ανέφερε με νόημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version