Παπαδοπούλου: Ο Καραμανλής δεν είπε ποτέ σύνθετη ονομασία με τον όρο ‘Μακεδονία’

Παπαδοπούλου: Ο Καραμανλής δεν είπε ποτέ σύνθετη ονομασία με τον όρο ‘Μακεδονία’
2o Τακτικό Συνέδριο της Νεολαίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, παρουσία του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, το Σάββατο 23 Απριλίου 2016. Το 2ο Συνέδριο εξέλεξε τον πρόεδρο της Νεολαίας, την Εκτελεστική Επιτροπή και Συνέδρους που θα εκπροσωπήσουν τη Νεολαία στο Συνέδριο του Κινήματος. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) eurokinissi

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι το συγκυβερνών κόμμα θεωρεί ως εθνική γραμμή την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών του 1992 και ανέφερε ότι στο Βουκουρέστι ο Καραμανλής μίλησε για σύνθετη ονομασία erga omnes, δεν είπε για σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούν ως εθνική γραμμή στο Σκοπιανό την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για μη χρήση του όρου “Μακεδονία”, ανέφερε η εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ εκτίμησε ότι στο Βουκουρέστι η γραμμή αυτή δεν άλλαξε, καθώς όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για σύνθετη ονομασία erga omnes, όχι για σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”.

“Δεν δεχόμαστε λύση με τον όρο «Μακεδονία» μέσα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υιοθετούμε την εθνική θέση που διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 1992 περί μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου αυτού για τα Σκόπια”, ανέφερε η κ.Παπαδοπούλου.

“Στο Βουκουρέστι υπήρξε ένας σταθμός με το βέτο, όπου ουσιαστικά τέθηκε η κόκκινη γραμμή, με τα Σκόπια αδιάλλακτα εκείνη την εποχή. Δεν υπήρξε αλλαγή θέσης στο Βουκουρέστι. Ο τότε Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, μίλησε για σύνθετη ονομασία erga omnes, δεν είπε για σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Στο υπουργείο Εξωτερικών όπου ήταν η κ. Μπακογιάννη, γράφτηκε για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Σας λέω ευθέως ότι αμφισβητώ το αν υπήρξε ενιαία θέση στο κόμμα της Ν.Δ. εκείνη την περίοδο”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Για τους ΑΝΕΛ η χρήση του όρου «Μακεδονία» ταυτίζεται με τον αλυτρωτισμό. Εάν επιτρέψουμε στα Σκόπια να αποκτήσουν αυτό το όνομα και ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν στο μέλλον από άλλη θέση ισχύος. Δεν μπορεί κανείς να απορρίψει εάν τα Σκόπια διεκδικήσουν στο μέλλον «μακεδονικές μειονότητες» σε άλλες χώρες.”

Η κ.Παπαδοπούλου έκανε λόγο για “ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο με μαζικότητα που έχουμε να δούμε χρόνια και απέδειξε ότι το ένστικτο του Έλληνα παραμένει ζωντανό.” Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι: “Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με το 1992, διότι είναι άλλες εποχές και ο κόσμος δεν συγκεντρώνεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ντροπή ότι κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ή να του προσδώσουν άλλο χαρακτήρα” και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως “το είδε σαν εκδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση, παραφράζοντας κατά το δοκούν το αίτημα των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει εάν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται και δεν απαντά. Επιλέγει να ετεροκαθορίζεται και δεν ξεκαθαρίζει εάν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια.”

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ απέρριψε τα περί κυριαρχίας της ακροδεξιάς στο συλλαλητήριο: “Σε κάθε συλλαλητήριο ο καθένας, μεταξύ αυτών και οι κεντρικοί ομιλητές, έχει το δικαίωμα να πει αυτά τα οποία θεωρεί σωστά. Ο κόσμος ο οποίος προσήλθε στο χθεσινό συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστος. Ο πατριωτισμός δεν σχετίζεται απαραίτητα με ιδεολογικές αναφορές. Υπάρχουν άνθρωποι σε όλο το πολιτικό φάσμα που είναι πατριώτες. Δεν μπορεί τον πατριωτισμό να τον καπηλεύονται από την ακροδεξιά. Οι ομιλίες ήταν πολλές και δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε απόλυτα με οτιδήποτε ακούγεται. Με κάποια τα οποία λέγονται μπορεί κανείς να συμφωνήσει και με κάποια να διαφωνήσει.”

Εξέφρασε δε την άποψη ότι : “Θα έπρεπε τα ΜΜΕ να επιτελέσουν το έργο τους όπως αναμενόταν και να καλύψουν την είδηση, ασχέτως των απόψεων. Η είδηση πρέπει να προϋπάρχει και στη συνέχεια να ακολουθεί η κριτική. Θεωρώ ότι δεν επιτελέστηκε αυτό το έργο έτσι όπως έπρεπε.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα