Πάσχα στην πόλη και ιερό deal για τις εκκλησίες

Πάσχα στην πόλη και ιερό deal για τις εκκλησίες
Όλα δείχνουν Πάσχα στην πόλη για μία ακόμη χρονιά Eurokinissi

Προς συμφωνία κυβέρνησης- Εκκλησίας για το Πάσχα και έκκληση στην “κοινωνική συνείδηση” των πολιτών, καθώς δε γίνεται σε κάθε πλατεία να εφαρμοστεί το “μοντέλο Βαρνάβα”.

Το σενάριο να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, αλλά να χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown στις εκκλησίες, φαίνεται πως επιβεβαιώνεται.

Και αυτό καθώς όπως προανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά το τετ α τετ που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Εκκλησία και κυβέρνηση οδηγούνται σε ένα “συμψηφισμό” για τον εορτασμό του Πάσχα. Ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε όμως επίσης ότι ούτε εφέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

Θα κάνουμε όμως Ανάσταση στις εκκλησίες, αλλά όχι στις 12 τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Εξετάζεται ειδικότερα το ενδεχόμενο να ψαλεί το “Χριστός Ανέστη” νωρίτερα το βράδυ και συγκεκριμένα στις 21:30, κάτι που και θεολογικά μπορεί να δεχθεί η Εκκλησία, δεδομένου άλλωστε ότι η πρώτη Ανάσταση τελείται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ ούτως ή άλλως χωριά και στρατόπεδα υποδέχονται το Άγιο Φως σε διαφορετικές ώρες όταν πρέπει να μετακινηθεί εκεί ιερέας από άλλη περιοχή.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινά αργότερα το βράδυ και όχι απο τις 21:00, κάτι άλλωστε που είχε ζητήσει και η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό χθες προκύπτει επίσης ότι δεν θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, αλλά θα βγει μόνο στα προαύλια των ναών, ώστε τουλάχιστον να αποφευχθεί συγχρωτισμός με άλλες ενορίες. Εξετάζεται άλλωστε το ενδεχόμενο να γίνει εισήγηση για μάσκες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των ναών, αν και δυστυχώς από τα γεγονότα του Αγίου Δημητρίου το φθινόπωρο μέχρι τους Χαιρετισμούς η εμπειρία δείχνει ότι τα μέτρα αυτά δεν τηρούνται από πολλούς πιστούς και ιερείς.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι βέβαια ότι ήδη το ωράριο κυκλοφορίας έτσι και αλλιώς δεν τηρείται, ενώ τα φαινόμενα “κορονοπάρτι” σε πλατείες της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας, συνεχίζονται. Η “διακριτική στάση της Αστυνομίας” είναι η γραμμή της κυβέρνησης, που δεν θέλει να επαναληφθούν φαινόμενα Νέας Σμύρνης.

Η κυβέρνηση έχει εξάλλου υιοθετήσει το αφήγημα της ΕΛΑΣ πως στα “κορονοπάρτι” συμμετέχουν και ομάδες που ενδεχομένως επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Αστυνομία, δηλαδή ομάδες αναρχικών.

Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το “μοντέλο Βαρνάβα” σε όλες τις πλατείες της πρωτεύουσας. Η Αστυνομία σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους διοργανωτές των πάρτι, αλλά όπως διαπιστώθηκε, όταν σταμάτησαν οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Βαρνάβα λόγω της αστυνομικής παρουσίας, ο ίδιος κόσμος απλώς μεταφέρθηκε σε άλλες πλατείες. Τόσο δε σε περιοχές της Αθήνας όσο και στην επαρχία ήδη λειτουργούν παρανόμως μπαρ, καφέ κλπ. Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση δεν συζητούν αυτή τη στιγμή επίσπευση του ανοίγματος της εστίασης, ενώ όπως αναφέρθηκε μικρή παράταση του ωραρίου θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά στο πλαίσιο του deal με την Εκκλησία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα