Παύλος Γερουλάνος: Με ολιστικό σχέδιο για την χώρα

Παύλος Γερουλάνος: Με ολιστικό σχέδιο για την χώρα
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος

Ο Παύλος Γερουλάνος προκρίνει ως βασικό στοιχείο της υποψηφιότητάς του το ολιστικό σχέδιο που έχει εμπνευστεί για την χώρα. Ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται πως έχει αποφασίσει να "φέρει" την ατζέντα του στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

Αποτελεί μία σταθερά … “αιρετική” φωνή στο Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια ο Παύλος Γερουλάνος. Η απόφασή του να μετάσχει στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, δείχνει πως ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και σήμερα αυτοδιοικητικός παράγοντας έχει αποφασίσει να “φέρει” την ατζέντα του στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

Ο ίδιος φαίνεται να προκρίνει ως βασικό στοιχείο της υποψηφιότητας του το ολιστικό σχέδιο που έχει εμπνευστεί για την χώρα. Αυτό συνίσταται στην αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου που σε πολιτικό επίπεδο θα εκφραστεί με την “μεταφορά” εξουσίας από τα κέντρα που την διαθέτουν στους πολίτες. Οι λέξεις “διαφάνεια” και “λογοδοσία” κυριαρχούν στο πολιτικό λεξιλόγιο του Παύλου Γερουλάνου, ενώ η συνολική του θέαση για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα γίνεται από μια κοσμοπολίτική σκοπιά μια και έζησε για καιρό στο εξωτερικό. Οι αντιλήψεις του υποστηρίζονται από το σημαντικό ακαδημαϊκό του υπόβαθρο που περιλαμβάνει βασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ και το MIT στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντικείμενο την διοίκηση. Επίσης διαθέτει την εμπειρία της αγοράς αφού εργάστηκε σαν στέλεχος επιχειρήσεων.

Η είσοδος του στην εγχώρια πολιτική σκηνή συνδέεται άρρηκτα με την άνοδο του Γιώργου Παπανδρέου, αφού υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και ήταν σύμβουλός του στο υπουργείο Εξωτερικών και στην συνέχεια διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, όπως και αρμόδιος για ζητήματα επικοινωνίας. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 έγινε υπουργός Πολιτισμού, κι εκεί τον βρήκε το “ξέσπασμα” της οικονομικής κρίσης και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό. Η επόμενη μεγάλη πολιτική του κίνηση (αφού δεν εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2012) ήταν να θέσει υποψηφιότητα του 2018 για την δημαρχία της Αθήνας και να μπορέσει να αποσπάσει την στήριξη του Κινήματος Αλλαγής. Μια πρωτοβουλία που “αύξησε” τις εσωκομματικές μετοχές του και ενίσχυσε την παρεμβατική του δυνατότητα στα τεκταινόμενα του Κινήματος Αλλαγής. Από το 2018 και μετά πραγματοποιεί συχνά δημόσιες παρεμβάσεις, κατορθώνοντας να διαμορφώσει ένα διακριτό στίγμα.

Ο Παύλος Γερουλάνος πολλάκις έχει δηλώσει ότι έχει εμπνευστεί από τον πολιτικό λόγο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Υποστηρίζοντας ότι οι θεμελιακές αξίες που εξέφρασε τότε οφείλουν να “μεταφερθούν” στο σήμερα με σύγχρονους τρόπους. Ήταν μάλιστα από αυτούς που διαφώνησε με την μετονομασία του ΠΑΣΟΚ σε Κίνημα Αλλαγής.

Μετέχοντας στην κούρσα της διαδοχής του Κινήματος Αλλαγής ο Παύλος Γερουλάνος, αντικειμενικά, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στον χώρο του κέντρου. Είτε μπορέσει, είτε όχι να “πλασσαριστεί” στην πρώτη δυάδα των υποψηφίων. Στα πλεονεκτήματα του περιλαμβάνεται η δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα πολυσυλλεκτικό ακροατήριο των ψηφοφόρων και φίλων του ΚΙΝ.ΑΛ. Με το υβριδικό προφίλ του μπορεί να προσελκύσει ταυτόχρονα τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους και τους οπαδούς της ανανέωσης του χώρου. Το αν θα το επιτύχει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένα από αυτούς είναι το πόσο οι προτάσεις του θα γίνουν αντιληπτές και θα εκτιμηθούν από την βάση του Κινήματος Αλλαγής. Ένα ερώτημα στο οποίο μπορεί να απαντήσει μόνον η κάλπη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα