Περιφερειακές εκλογές: Ο Daniel, οι αντάρτες και ο ρόλος του Σαμαρά

Διαβάζεται σε 4'
Περιφερειακές εκλογές: Ο Daniel, οι αντάρτες και ο ρόλος του Σαμαρά
Αντώνης Σαμαράς και Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

Ποιες περιφέρειες φοβάται ότι θα χάσει η ΝΔ. Γιατί δεν αποσύρει το χρίσμα σε Αγοραστό στη Θεσσαλία. Η περιοδεία Σαμαρά υπέρ Πτωχού.

Οι αυτοδιοικητικές και ειδικότερα οι περιφερειακές εκλογές θα είναι η πρώτη εκλογική δοκιμασία για τη Νέα Δημοκρατία μετά τη διπλή νίκη στις εθνικές εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου. Έκτοτε όμως έχουν μεσολαβήσει φωτιές, πλημμύρες και αρνητικές επιδόσεις στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Ενώ σε ουκ ολίγες περιφέρειες, αντάρτες απειλούν τους επίσημους γαλάζιους υποψήφιους.

Το πολιτικό ενδιαφέρον μετά την κακοκαιρία Daniel επικεντρώνεται στην πολύπαθη περιφέρεια Θεσσαλίας, που είχε επίσης πληγεί από πυρκαγιές. Παρότι ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, βρίσκεται στο επίκεντρο και εσωκομματικής κριτικής, αλλά και στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας για καθυστερήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα, η ΝΔ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αποσύρει το χρίσμα.

Δεν προλαβαίνει άλλωστε να κατεβάσει άλλον υποψήφιο στην περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η τυπική παράταση στην ανακήρυξη υποψηφίων, δεν προσφέρει το περιθώριο υποβολής νέων υποψηφιότητων. Ενώ οι γαλάζιοι θα ρίσκαραν και έναν εμφύλιο (και) στον κάμπο.

Πάντως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παίρνει πίσω την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία, και δη με fast track διαδικασίες…

Δεν είναι όμως οι πλημμύρες ο μόνος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει καθοριστικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και οι πυρκαγιές. Στη ΝΔ πλέον φοβούνται καταρχήν ότι μετά την τεράστια καταστροφή στον Έβρο δεν είναι βέβαιη η επανεκλογή του Χρήστου Μέτιου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός έχει να αντιμετωπίσει εκ δεξιών βέλη του πρώην υπουργού, Κώστα Μαρκόπουλου, με αφορμή τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται απίθανος ένας δεύτερος γύρος.

Ενώ και σε άλλες περιφέρειες όπου έχουν ξεσπάσει “αντάρτικα”, το γεγονός πως το κλίμα γενικότερα στη χώρα έχει βαρύνει πολιτικά για την κυβέρνηση, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, ακόμη και εάν αυτές οι περιοχές δεν έχουν υποστεί καταστροφές.

Για παράδειγμα, στη Δυτική Μακεδονία ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, κινδυνεύει από τον αντάρτη πρώην βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Αμανατίδη, που έχει διαγραφεί μεν από τη ΝΔ, αλλά φαίνεται πως έχει δυναμική. Στο Βόρειο Αιγαίο ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Αλκιβιάδης Στεφανής, δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει το νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη, που είχε εκλεγεί το 2019 ως αντάρτης και έχει κάνει σημαία το μεταναστευτικό, με αποκορύφωμα το περίφημο βίντεο στο οποίο δήλωνε ευθαρσώς “να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός”. Στη δε περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το στοίχημα είναι να περάσει στο δεύτερο γύρο η Ρόδη Κράτσα, που έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Γαλιατσάτο και τον γαλάζιο αντάρτη πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή.

Πάντως στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, θεωρείται ότι θα εκλεγούν με άνεση ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Απόστολος Τζιτζικώστας αντίστοιχα, ενώ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη ΝΔ και στην Πελοπόννησο, όπου ως γνωστόν απεφεύχθη το αντάρτικο μετά την απόσυρση Νίκα.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει ανακοινώσει περιοδεία στη Μεσσηνία από την Πέμπτη το βράδυ έως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Ο κ.Σαμαράς θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή επίσκεψη στα εκλογικά κέντρα του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και του υποψηφίου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, στον οποίο άλλωστε ουσιαστικά έχει δώσει ο ίδιος το χρίσμα.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα είναι στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που τελικά θα ανέβει ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη Σαμαρά στη Μεσσηνία έχει ως στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας Πτωχού, η οποία αυξάνεται εκθετικά όσο συνεχίζει τις περιοδείες και τις εμφανίσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Οι έρευνες δείχνουν μάλιστα τη διαφορά να διευρύνεται υπέρ Πτωχού, καθώς ο Πέτρος Τατούλης ως παλιό πολιτικό στέλεχος και πρώην περιφερειάρχης δείχνει να “έχει πιάσει ταβάνι”, ενώ έχει άλλωστε και αρνητική εικόνα σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Πελοποννήσου και της τοπικής βάσης της ΝΔ. Εν τω μεταξύ και ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, που εφέρετο να επιθυμούσε να ήταν εκείνος υποψήφιος περιφερειάρχης, συνόδευσε προχθες τον κ. Πτωχό σε περιοδεία στην Αρκαδία, θέλοντας να στείλει μήνυμα ενότητας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα