Πέτσας: Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή

Πέτσας: Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή
Φωτογραφία αρχειου. Eurokinissi

Αφορούν τους κλάδους του τουρισμού και της ενέργειας. Τι είπε για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Η στρατηγική της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Η διυπουργική επιτροπή που συγκροτήθηκε ενέκρινε επενδυτικά σχέδια ύψους 800 εκατ. ευρώ, όπως είπε.

Συγκεκριμένα τα σχέδια αφορούν: Τουριστικό κέντρο στον κόλπο της Κισσάμου προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ, ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού ιατρικού πολιτιστικού συνεδριακού πόλου στον Ελαιώνα, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, ανάπτυξη 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ και έργο προϋπολογισμού 214 εκατ. ευρώ συστάδων φωτοβολταϊκών σταθμών σε 12 σημεία στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Για το ταξίδι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας σημείωσε οτι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο με το ταξίδι του στις ΗΠΑ, τις επαφές και τις ομιλίες του, και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον μια σύγχρονη χώρα που έχει αφήσει πίσω της τη μιζέρια».

Ο κ. Πέτσας στάθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού και τις ομιλίες σε επενδυτές για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή όπου δεσμεύθηκε για απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021.

Έμφαση έδωσε στα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την τουρκική στάση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε την ανάγκη σεβασμού όλων των συνθηκών και του Δικαίου της Θάλασσας ενώ καταδίκασε την προκλητική στάση της ‘Αγκυρας με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό επανέλαβε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας πως με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

– Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

– Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

– Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

– Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

– Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

– Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Σήμερα εξάλλου ο Έλληνας πρέσβης θα θέσει το θέμα στο Coreper.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα