Πιθανή η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών – Προς επίταξη και σε Λάρισα και Βόλο 

Πιθανή η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών – Προς επίταξη και σε Λάρισα και Βόλο 
Στιγμιότυπο από την κλινική "Σωτηρία" AP

Καθώς οι ιδιώτες ιατροί που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπ. Υγείας είναι λίγοι, όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Πιθανή και επίταξη ιδιωτικών κλινικών σε Λάρισα και Βόλο, που κινδυνεύουν να γίνουν Θεσσαλονίκη 

Στο τραπέζι είναι όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της επιστράτευσης των ιδιωτών ιατρών στην περίπτωση που και τώρα δεν υπάρξει ανταπόκριση στη νέα εκκληση της κυβέρνησης να συνδράμουν το ΕΣΥ στον πόλεμο κατά του κορονοϊού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστηριξε χθες ότι μόλις οκτώ ιδιώτες ιατροί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας και κάλεσε εκ νέου τους ιδιώτες ιατρους να ακούσουν την έκκληση της κοινωνίας, όπως είπε. Και αυτό καθώς όχι μόνο το δεύτερο κύμα της πανδημίας γονατίζει το σύστημα, αλλά επιπλέον νοσούν όλο και περισσότεροι ιατροί του ΕΣΥ, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα.

Ειδικότερα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρατευθούν πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, παθολόγοι και αναισθησιολόγοι.

Σημειωτέον ότι οι ιδιώτες ιατροί που θα βοηθήσουν στο ΕΣΥ δεν θα το κάνουν χωρίς ανταμοιβή, αλλά με σύμβαση έξι μηνών και με αμοιβή 2.000 το μήνα συν το δικαίωμα να λειτουργούν παράλληλα τα ιδιωτικά τους ιατρεία τα απογεύματα.

Η κυβέρνηση άλλωστε χρησιμοποιεί τη λέξη “πόλεμος” για να περιγράψει την κρισιμότητα της κατάστασης και ως εκ τούτου κυβερνητικά στελέχη αφήνουν αιχμές για λιποταξία των ιδιωτών ιατρών που δεν προσφέρονται να δώσουν τη μάχη.

Από την άλλη βεβαίως δεν γίνεται και να μετατραπεί όλο το σύστημα υγείας της χώρας σε σύστημα αντιμετώπισης του κορονοϊου και μόνο, με τον κίνδυνο να αυξηθεί η θνησιμότητα και από άλλες ασθένειες.

Ο δε πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος διέψευσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέροντας ότι είναι συνολκά 170 οι ιδιώτες ιατροί που έχουν προσφερθεί να συνδράμουν στη Θεσσαλονίκη, 20 στην Αθήνα και 25 στη Λάρισα.

Το καλό παράδειγμα έδωσαν ήδη εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που ζήτησε απαλλαγή από τα βουλευτικά του καθήκοντα για να βοηθήσει ως πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ή σε όποια μονάδα κριθεί απαραίτητη, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, αναισθησιολόγος ο οποιος είχε μάλιστα νοσηλευθεί ο ίδιος με κορονοϊό την άνοιξη και ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Κώστας Μπλούχος, χειρούργος στην ειδικότητα.

Το δε ΚΚΕ κάλεσε όλους τους ιδιώτες ιατρούς μέλη του να προσφέρουν βοήθεια στο ΕΣΥ.

Εν τω μεταξύ, Λάρισα και Βόλος τείνουν να εξελιχθούν σε νέα Θεσσαλονίκη, καθώς αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά και μειώνονται οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ.

Ως εκ τούτου, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιταχθούν και στις δύο αυτές πόλεις ιδιωτικές κλινικές, όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Στη συμπρωτεύουσα, που έχει πληγεί βαρύτατα από το δεύτερο κύμα κορονοϊού, υπενθυμίζεται ότι έχουν επιταχθεί οι δύο από τις οκτώ ιδιωτικές κλινικές, όχι όμως χωρίς πληρωμή από το κράτος και μόνο αφού οι ιδιώτες κλινικάρχες δεν ανταποκρίθηκαν στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης.

Ο κ. Πέτσας άλλωστε προειδοποίησε χθες ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραμείνει υψηλός ο αριθμός θανάτων και διασωληνώσεων, ενώ η μείωση των διαγνωσμένων κρουσμάτων έχει να κάνει και με το μικρότερο αριθμό τεστ.

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ στέλνει το μήνυμα ότι όσο παραμένει το ΕΣΥ “στο κόκκινο”, δεν τίθεται καμία συζήτηση για άρση του lockdown ή για χαλάρωση των μέτρων. Παραμένει βέβαια ο σχεδιασμός για άνοιγμα σταδιακά, με πρώτο βήμα την επαναλειτουργία των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου, των γυμνασίων και λυκείων και των εμπορικών καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την εστίαση, η οποία αποτελεί και το πιο δυσεπίλυτο αίνιγμα.

“Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Είναι ανεδαφική αυτή η κουβέντα. Αυτή τη στιγμή δίνεται μία μάχη. Πρέπει να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να πάρει ανάσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτές οι δύο είναι οι βασικές μεταβλητές για να μπορέσουμε σταδιακά, βήμα-βήμα, να επανέλθουμε σε μία μερική κανονικότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (Mega) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα