Πολιτικό “Μπιγκ Μπανγκ” προκαλεί το Σκοπιανό

Πολιτικό “Μπιγκ Μπανγκ” προκαλεί το Σκοπιανό
Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης Eurokinissi

Στα πρόθυρα της διάσπασης το Κίνημα Αλλαγής. Σε κίνδυνο η ενότητα των ΑΝΕΛ . Στην έξοδο ο Δημήτρης Καμμένος. Στοίχημα για τον Τσίπρα να μην πέσει από το όριο των 154 βουλευτών η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι μεγάλοι φόβοι Μητσοτάκη για κόμμα στα δεξιά της ΝΔ.

Πολιτικό «μπιγκ μπανγκ» στο κομματικό σύστημα δημιουργεί η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ για το μακεδονικό, σε συνδυασμό με την αναδιάταξη των συμμαχιών που επιφέρει η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται ενώπιον της διάσπασης, καθώς πλέον ο Σταύρος Θεοδωράκης αποτελεί κόκκινο πανί για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ φέρεται να μην ελέγχει το κόμμα του. Την ίδια στιγμή Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πιθανόν και άλλα ηγετικά στελέχη (ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το τι θα πράξει) θα διαφοροποιηθούν μεν στην ψηφοφορία για το μακεδονικό, πλην όμως ουδείς εξ αυτών –τουλάχιστον την παρούσα στιγμή- δεν φέρεται διατεθειμένος να θέσει εν αμφιβόλω την ενότητα του χώρου.

Την ίδια στιγμή απώλειες προς όλες τις κατευθύνσεις αναμένεται να έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Δημήτρης Καμμένος βρίσκεται στην έξοδο, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως προσανατολίζεται (αν δεν το έχει ήδη αποφασίσει) να μην καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Άγνωστο είναι τι θα πράξει ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Σύμφωνα δε με διασταυρωμένες πληροφορίες του news24/7 ένας τουλάχιστον βουλευτής των ΑΝΕΛ, στην ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, θα παραιτηθεί, παραδίδοντας την έδρα, ενώ παρόμοιες σκέψεις πραγματοποιεί και έτερο μέλος της ΚΟ του Πάνου Καμμένου.

Η διατήρηση του αριθμού των 154 βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πάντως, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού κατά την αυριανή ψηφοφορία, αν και δεν αποκλείεται ένας ή δυο ανεξάρτητοι βουλευτές να «ισοσκελίσουν» πιθανές απώλειες που θα προέρχονται από τον χώρα των ΑΝΕΛ. Ο ένας βουλευτής είναι από τους πρώτους που ανεξαρτητοποιήθηκαν και ο δεύτερος –και πιθανόν ο πιθανότερος- από τους τελευταίους που έφυγαν από την κοινοβουλευτική ομάδα που εκλέχθηκαν.

Στην Πειραιώς επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, παρά την ακραία στάση που κρατά στο σκοπιανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιεζόμενος από την εθνικιστική τάση του κόμματός του. Η στάση αυτή κάνει πολλούς στην αξιωματική αντιπολίτευση να πιστεύουν ότι θα αποτρέψει την ίδρυση ακροδεξιού κόμματος, κάποιοι άλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι απλώς «εκτρέφει περισσότερο το τέρας». Τη Νέα Δημοκρατία, πάντως, «ηρέμησε» η αρνητική στάση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στη συμφωνία για το μακεδονικό, καθώς εκτιμούν ότι η Χαριλάου Τρικούπη χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει αποφασιστικά το χώρο του κέντρου και, εκ των πραγμάτων, σύρεται μετεκλογικά στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτη εάν βγει με απώλειες από την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας και θα αναγκαστεί, εάν θέλει να φτάσει έως το τέλος της τετραετίας, να κερδίσει ανεξάρτητους βουλευτές, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για τον λίγο χρόνο που απομένει έως ότου στηθούν κάλπες. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα