Πολυτεχνείο: Ο Μητσοτάκης επιλέγει τη σύγκρουση 

Πολυτεχνείο: Ο Μητσοτάκης επιλέγει τη σύγκρουση 
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Eurokinissi

Η κυβέρνηση ωθεί την αριστερά και τους διαδηλωτές στο δρόμο για το Πολυτεχνείο, ενώ κορυφώνεται η πανδημία του κορονοϊού. Επαφές ΣΥΡΙΖΑ- ΚΚΕ- ΜεΡΑ25 για κοινή γραμμή 

Οι 71 νεκροί και 392 διασωληνωμένοι χθες δείχνουν ότι ξεκίνησε η πιο δύσκολη εβδομάδα για το ΕΣΥ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση όμως εστιάζει με αφορμή το lockdown στη σύγκρουση με την αριστερά για το Πολυτεχνείο και μεταθέτει την πολιτική αντιπαράθεση πέρα από την υγειονομική συζήτηση.

Πρόκειται για μία καθαρά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, καθώς το γάντι σήκωσε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη, βάζοντας μάλιστα στο στόχαστρο καταρχάς το ΚΚΕ και εν συνεχεία το ΜεΡΑ25. Ακολούθησε η επέμβαση το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια, με κωμικοτραγικές κινήσεις όπως έφοδοι σε σουβλατζίδικα και προσαγωγή πολίτη που έβγαζε βόλτα το σκύλο, και η καθολική απαγόρευση συναθροίσεων από τέσσερα άτομα και πάνω σε όλη τη χώρα, που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ το βράδυ του Σαββάτου και για τρεις ημέρες που καλύπτουν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το γεγονός όμως ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απαγόρευση και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης προκάλεσε αίσθηση. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επικαλείται μάλιστα όχι τόσο το πνεύμα, αλλά το γράμμα του νόμου, επισημαίνοντας ότι η απαγόρευση που προβλέπει το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος, αφορά μόνο συγκεκριμένη συνάθροιση σε ορισμένο τόπο και χρόνο και δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη τη χώρα, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος. Και καλεί την πολιτεία “να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου”.

Επισήμως το Μαξίμου δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ανεπισήμως, κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν στη δήλωση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου στην Καθημερινή.

Ο κ. Αλιβιζάτος (ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει οριστεί με εισήγηση του υπουργού Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη επικεφαλής της επιτροπής για την αστυνομική βία) επικαλείται ως ανώτερη του Συντάγματος την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μαρτίου ((άρθρο 68§2 ν. 4683/2020), που επιτρέπει όπως αναφέρει απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη τη χώρα εάν υπάρχει σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, καθώς και ότι κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την εν λόγω διάταξη αντισυνταγματική. Εξέφρασε δε την έκπληξη του “για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική”, προσφέροντας έτσι ξεκάθαρη χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.

Φαίνεται συνεπώς ότι η κυβέρνηση καμία διάθεση δεν έχει να κάνει πίσω και επιλέγει να κορυφώσει τη σύγκρουση στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Η ΕΛΑΣ δε έχει ήδη δώσει μία “γεύση”, καλώντας στην Καρδίτσα σε απολογία άτομα που δήλωσαν στο facebook ότι θα συμμετάσχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Τα κόμματα της αριστεράς καλούν σε πρώτη φάση την κυβέρνηση να αποσύρει την αυταρχική και αντισυνταγματική όπως τονίζουν απαγόρευση. Η κυβέρνηση κατάφερε μάλιστα το πρωτοφανές: Να συνεννοηθούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25! Και αυτό καθώς μετά από επικοινωνία του Δημητρη Κουτσουμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και το Γιανη Βαρουφάκη, ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 συνυπέγραψαν χθες κείμενο για το Πολυτεχνείο, το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και θα επιδοθεί σημερα στην Πρόεδρο της Δημοκρατιας Κατερίνα Σακκελαροπούλου και στην κυβέρνηση.

Το γεγονός της συνυπογραφής κοινου κείμενου είναι ιστορικό για τα κόμματα της αριστεράς. Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύρεται πίσω από το ΚΚΕ και ως εκ τούτου θα αφησει κενό στο χώρο του κέντρου.

Τα κόμματα της αριστεράς, τα οποία πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απαγόρευση είχαν εξαγγείλει συμβολικούς εορτασμούς με συμμετοχή λίγων στελεχών και τήρηση αποστάσεων, δεν έχουν όμως λάβει ακόμη κάποια κοινή απόφαση για το τι θα πράξουν εν τέλει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα έχει επιπλέον σήμερα επαφές με τα υπόλοιπα κομματα της αντιπολίτευσης με στόχο μια κοινη σταση. Φαίνεται ότι υπάρχει περιθωριο συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 για το ζήτημα.

Σημειωτέον ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, δεν υπέγραψε το κείμενο του Περισσού χθες, υποστηριζοντας σύμφωνα με πηγές του ΚΚΕ ότι με αυτο τον τρόπο “παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη”, μένει συνεπώς να φανεί τι στάση θα κρατήσει και σήμερα, εφόσον επικοινωνήσει μαζί της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε χθες απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Το δίλημμα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι εάν θα επιμείνουν σε διεξαγωγή πορείας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών προκειμένου να ακυρώσουν στην πράξη κυβερνητικά σχέδια για περιστολή διαδηλώσεων ή εάν θα επιλέξουν να διαδηλώσουν οι βουλευτές, ώστε να μην πέσουν στην κυβερνητική παγίδα αναζήτησης αποδιοπομπαίου τράγου στη δυσκολότερη εβδομάδα του κορονοϊού.

Μέχρι και η Ελληνική Λύση πάντως επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αναφέροντας σε ανακοίνωση της πως: “Για την ιστορία , καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια , δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος , έχει γίνει και στο παρελθόν, στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα