Πόσο θα στοιχίσουν και πότε αποπληρώνονται τα 18 Rafale που αγοράζει η Ελλάδα

Πόσο θα στοιχίσουν και πότε αποπληρώνονται τα 18 Rafale που αγοράζει η Ελλάδα
Γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος Rafale AP

Κατατέθηκε στην Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις συμβάσεις του ΥΠΕΘΑ με τις κατασκευάστριες εταιρίες και 8 απόρρητα άρθρα

Εμπροσθοβαρής θα είναι η εξόφληση των 18 γαλλικών αεροσκαφών τύπου RAFALE που πρόκειται να προμηθευθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Θυμίζουμε ότι αφορά 3 συμβάσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις κατασκευάστριες εταιρίες για την αγορά 6 καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, όπως και τα κόστη για τον εξοπλισμό και την συντήρησή τους.

Η σύμβαση θα είναι 4ετής και θα φθάσει περίπου τα 2.5 δις. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση του Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους «από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη για τα έτη 2021-2025 από την υλοποίηση των τριών συμβάσεων. Η εν λόγω δαπάνη σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 2.490 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και αναλύεται κατ’ έτος ως εξής: 1.509 εκατομμύρια ευρώ περίπου για το έτος 2021, 472 εκατομμύρια ευρώ περίπου για το έτος 2022, 408 εκατομύρια ευρώ περίπου για το έτος 2023, 67 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2024 και 34 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2025»

Να σημειωθεί ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν παρατίθενται 8 άρθρα και 11 παράγραφοί που όμως περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για λόγους υπηρεσιακού απορρήτου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα