Προανακριτική: Στη δικογραφία οι νομοθετικές 'προτάσεις Novartis προς Adonis'

Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 13 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία, την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017. 
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 13 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία, την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Στους υπολογιστές της Novartis εντοπίστηκαν έγγραφα που φέρονται να τιτλοφορούνται "Proposal for Adonis" (Πρόταση σε Άδωνι) και περιλαμβάνουν ρυθμιστικές, νομοθετικές και οικονομικές προτάσεις της πολυεθνικής

Στοιχεία με τις κατευθυντήριες γραμμές άσκησης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου την Novartis της περιόδου της υπουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη περιλαμβάνονται στο φάκελο τον οποίο διαβίβασε την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που ερευνά το σκάνδαλο.

Στο υλικό το οποίο εντοπίστηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Novartis μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών περιλαμβάνονται -μεταξύ δεκάδων άλλων αρχείων-  και έγγραφα τα οποία φέρονται να έχουν τον τίτλο «Proposal for Adonis» (Προτάσεις για τον Άδωνι). Τα έγγραφα αυτά έχουν συγγραφεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2013, στους πρώτους μήνες δηλαδή της θητείας του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Περιλαμβάνουν δε προτάσεις και δίνουν κατευθύνσεις από την πλευρά της Novartis για την άσκηση πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου.

Είναι απαραίτητη η διατήρηση του καταλόγου προϊόντων σοβαρών παθήσεων

Στα έγγραφα υπάρχει, μάλιστα, και προσχέδιο ρυθμιστικής, νομοθετικής και οικονομικής πρότασης για τον κατάλογο προϊόντων σοβαρών παθήσεων του Ν. 3816. «Η διατήρηση του καταλόγου προϊόντων σοβαρών παθήσεων του Ν.3816 είναι απαραίτητη…» αναφέρει το έγγραφο. Στις οικονομικές προτάσεις της εταιρείας περιλαμβάνονται μάλιστα και στοιχεία όπως νοσοκομειακές τιμές, ποσοστά κέρδους φαρμακοποιών και μη υπαγωγή σε καθεστώς rebate. Μάλιστα, διαπιστώντονται και ίχνη των διορθώσεων που έγιναν μέχρι να πάρει την τελική της μορφή η δέσμη προτάσεων της Novartis.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: novartis
SHARE:

24Media Network