Μεταφορά προσφύγων από τα νησιά: Το ΥΠΡΟΠΟ αναζητά σπίτια, το Εσωτερικών ζυμώνει τους δημάρχους

Μεταφορά προσφύγων από τα νησιά: Το ΥΠΡΟΠΟ αναζητά σπίτια, το Εσωτερικών ζυμώνει τους δημάρχους
Από τη διαμαρτυρία των προσφύγων και των μεταναστών που μένουν στην Μόρια. Eurokinissi

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό Μητσοτάκη με Χρυσοχοϊδη, Θεοδωρικάκο, Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό και την αποσυμφόρηση των νησιών. Την ίδια στιγμή η Μπακογιάννη προειδοποιεί το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι εάν δεν ληφθούν αποφάσεις άμεσα θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς στο Αιγαίο

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του ειδικού γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειωτέον ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι μετακινήσεις προσφύγων από ευάλωτες ομάδες (κυρίως γυναίκες και παιδιά, καθώς και ολόκληρες οικογένειες) από τα νησιά για την ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν αντιδράσεις, όπως στα Γιάννενα όπου συγκεντρωθέντες πέταξαν πέτρες ή στο Καρπενήσι όπου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσει εάν θα δεχθεί 50 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και μικρά παιδιά. Τις αντιδράσεις αυτές καλείται να διαχειριστεί λοιπόν το υπουργείο Εσωτερικών, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να αποσυμφορηθεί η Μόρια και γενικότερα τα νησιά.

Αποφασίστηκε επίσης ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης- προφανώς για να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες και να αποφευχθούν… μπερδέματα και αλληλοκαρφώματα μεταξύ των συναρμοδίων, αφού είναι κοινό μυστικό ότι Θεοδωρικάκος- Χρυσοχοϊδης δεν έχουν και τις πιο θερμές σχέσεις.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για να μισθώσει κτήρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο εξέδωσε εν τω μεταξύ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΥΠΡΟΠΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Είδος ακινήτου :

1. Κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014, Α΄155, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει): ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς(π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

2. Κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον είκοσι (20) ατόμων.

3. Γεωγραφικά κριτήρια: Σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Σε περίπτωση υπερπροσφοράς η επιλογή των καταλυμάτων θα γίνει με βάση τα κάτωθι κριτήρια :

α) Σειρά Μειοδοσίας : Πιο αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος

β) Σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση την χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.

Κατάσταση: τα κτίρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.

Χαρακτηριστικά:

Για κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων

1. Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες

2. Τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτίριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.

Για τα συγκροτήματα κατοικιών

1. Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.

2. Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.

3. Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης:

α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση. β)Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης.

γ) η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.

4. Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Διάρκεια μίσθωσης:

Έξι (6) μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι (6) μήνες επιπλέον.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος: θα ανακοινωθεί σύντομα.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr), μετά την σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πληροφορίες : ΥΠ.Υ.Τ. 210 9285151, 210 9285122, 210 9285130, email : stegasi@ firstreception.gov.gr

ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

– Η παρούσα πρόσκληση δεν είναι δεσμευτική για τις Υπηρεσίες Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ουδεμία υποχρέωση έχει απέναντι στους ενδιαφερόμενους που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

– Από την παρούσα πρόσκληση δε μπορούν να στοιχειοθετηθούν αξιώσεις αποζημίωσης εκ μέρους των συμμετεχόντων που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους

– Τα στοιχεία των δηλώσεων ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποκλειστικά για τον σκοπό της πρόσκλησης και δεν θα δημοσιοποιηθούν.

– Η παρούσα πρόσκληση θα αναρτηθεί στους ιστότοπους του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων

Μπακογιάννη: Θα θρηνήσουμε νεκρούς, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Γενάρη

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε εν τω μεταξύ η βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα μεταναστευτική κρίση που απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστεί. Οι διακινητές των ανθρώπων αυτών κερδίζουν πολλά χρήματα  από αυτή την κατάσταση», τόνισε και πρόσθεσε:

«Χρειαζόμαστε σήμερα πράξεις πέρα από τα λόγια. Μια χειροπιαστή συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πώς ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν στις βάρκες θανάτου. Υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία στην Τουρκία που στηρίζεται σε όλο αυτό. Χρειαζόμαστε κάποιο είδος συμφωνίας που να αντιμετωπίζει αυτές τις εγκληματικές πράξεις» πρόσθεσε.

Επιπλέον επισήμανε ότι δεν μπορούμε απλά να μένουμε στα λόγια και να λέμε ότι θέλουμε να σώσουμε ανθρώπους. «Η Frontex αυτή τη στιγμή προσφέρει πολύ λίγο, χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια από εκεί» είπε και σημείωσε ότι «το Αιγαίο είναι το βασικό σημείο εισόδου των μεταναστών».

Η πρώην υπουργός καταλήγοντας αναφέρθηκε στις ευθύνες της Ευρώπης λέγοντας: «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να βοηθήσει, και πρωτίστως χρειαζόμαστε συμφωνίες που εφαρμόζονται».

«Ναι, η Τουρκία έχει 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτό όπως δεν της επιτρέπει να χειραγωγεί και να εργαλειοποιεί το ζήτημα αυτό για να πιέσει την Ευρώπη. Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο για να πάρουμε αποφάσεις. Αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, θα έχουμε χιλιάδες θανάτους στην Μεσόγειο» υπογράμμισε.

Νωρίτερα και μιλώντας στην πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΣτΕ για την κατάσταση στη Συρία, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι  «όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους ως βασική προϋπόθεση για να έχουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα