Την ώρα της κρίσης διεκδικούν εκατομμύρια

Την ώρα της κρίσης διεκδικούν εκατομμύρια
ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τη στιγμή που οι πολίτες κάνουν συνεχώς θυσίες και κυβέρνηση ζητά περισσότερες θυσίες και προσπάθεια, πρώην βουλευτές αξιώνουν αναδρομικές αυξήσεις. Δείτε τα ποσά που διεκδικούν. Η δέσμευση Πετσάλνικου

Πώς άραγε θα μπορούσε να ονοματιστεί αυτό; Τι τίτλος θα δινόταν στην κίνηση των πρώην βουλευτών να απαιτήσουν, διότι περί απαίτησης πρόκειται, να λάβουν αναδρομικά αυξήσεις;

Χαρακτηρίζεται ακόμα και πρόκληση. Την ώρα που η χώρα οι πολίτες χάνουν τη δουλειά τους, με την ανεργία να χτυπάει κόκκινα, με τους μισθούς να περικόπτονται, όπως και οι συντάξεις, οι πρώην βουλευτές, όπως αποκάλυψε η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, περίπου 850 συνταξιούχοι βουλευτές επιμένουν να ζητούν να λάβουν αναδρομικά αυξήσεις.

Όπως διευκρίνισε η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα αναδρομικά αυτά, περίπου 250.000 ευρώ για τον κάθε έναν από τους πρώην βουλευτές, διεκδικούν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων βουλευτών:

Η πρώτη είναι μια μερίδα πρώην βουλευτών που ζητούν με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007.

Μια δεύτερη κατηγορία βουλευτών που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζήτησαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς.

Τέλος υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που με αγωγές ζητά αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ζ΄Ψήφισμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, κάτι, ωστόσο, που δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, κατά το οποίο “πάγωσαν” οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν -και αναδρομικώς- στους δικαστικώς.

Το ζήτημα είναι πως το όλο θέμα είναι σε εκκρεμότητα καθώς έχουν βγει ήδη δύο αποφάσεις, η μία κατόπιν προσφυγής του πρώην προέδρου της Ένωσης τέως Βουλευτών Άγγελου Αγγελούση, ενώ η άλλη είναι ακόμη παλιότερη.

Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, όπως υπενθύμισε και κατά την επίμαχη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης – έχει δεσμευτεί εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής,  ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν οποιαδήποτε αύξηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα