Πρωτοχρονιά με lockdown: Η κυβέρνηση απειλεί για το ρεβεγιόν 

Πρωτοχρονιά με lockdown: Η κυβέρνηση απειλεί για το ρεβεγιόν 
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία συντάγματος Eurokinissi

Ο Χρυσοχοϊδης προειδοποιεί για εφόδους σε σπίτια, ακόμη και χωρίς καταγγελία, ενώ ο Κικίλιας καλεί τους πολίτες να αποφύγουν συναθροίσεις. Πως συνδέονται οι γιορτές με το άνοιγμα των σχολείων 

Στην κυβέρνηση επικρατεί μεν συγκρατημένη αισιοδοξία για το crash test των Χριστουγέννων, ενδεχόμενη όμως επίδραση των γιορτών στην επιδημιολογική καμπύλη θα φανεί με βεβαιότητα την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σταθερά υψηλά, όπως αποδείχθηκε μόλις ο αριθμός των τεστ επανήλθε στα κανονικά επίπεδα.

Για αυτό και εν όψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση εστιάζει στην τήρηση των κανόνων του lockdown και παίζει για άλλη μία φορά το χαρτί της ατομικής ευθύνης, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σε ρόλο “κακού μπάτσου” να απειλεί με εφόδους σε σπίτια, ακόμη και χωρίς καταγγελία, και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια σε ρόλο “καλού μπάτσου” να συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε σπίτια και να προειδοποιεί ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι.

Το όριο των εννέα ατόμων ανά σπίτι, αλλά από δύο οικογένειες, ισχύει και σήμερα και αύριο, όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ, στην οποία ιδίως θα εστιάσει αυστηρά η κυβέρνηση. Κεντρικοί δρόμοι θα κλείσουν τη νύχτα για να αποφευχθούν προσπάθειες κρυφής μετακίνησης από σπίτι σε σπίτι και θα γίνεται επιτήρηση με εναέρια μέσα και drones. Οι έλεγχοι της Αστυνομίας θα επικεντρωθούν επίσης σε πληροφορίες για κορονο- ρεβεγιόν σε βίλες που ενοικιάζονται μέσω airbnb, σε αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πάρτι με γνωστούς τραγουδιστές και σε φαινόμενα μετατροπής σπιτιών και αποθηκών σε «μυστικές» χαρτοπαικτικές λέσχες.

Ταυτόχρονα με το μαστίγιο, η κυβέρνηση κραδαίνει και το καρότο της προοπτικής που δημιουργεί το εμβόλιο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κόπωση των πολιτών, χωρίς όμως να πέσει στο λάκκο των προσδοκιών που θα οδηγούσαν σε χαλάρωση των μέτρων, αφού είναι γεγονός ότι η ανοσία της αγέλης με τον εμβολιασμό του 70% θα πάρει καιρό, ακόμη και χωρίς απρόοπτα στην εκτέλεση του σχεδιασμού.

Από το εάν οι γιορτές θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση κρουσμάτων θα εξαρτηθεί άλλωστε και το άνοιγμα των σχολείων. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Φώτα, η επιτροπή των ειδικών όμως διχάζεται και αμφιβάλλει. Όχι για τα σχολεία ως τυχόν εστίες υπερμετάδοσης, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι εν τέλει τα παιδιά δεν κολλάνε και δεν μεταδίδουν εύκολα, αλλά γιατί επαναλειτουργία των σχολείων θα σημάνει αύξηση της κινητικότητας των ενηλίκων κατά 10%. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας η επιστροφή των μαθητών στα θρανία πρέπει να καθυστερήσει και να είναι σταδιακή.

Το ζήτημα ως γνωστόν παραπέμφθηκε σε νέα σύσκεψη στις 4 Ιανουαρίου της επιτροπής των ειδικών με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία θέλει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μετά τις 8 Ιανουαρίου και όχι μόνο τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι ειδικοί. Και αυτό καθώς σύντομα θα αρχίσει να τίθεται ζήτημα στ Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις λόγω της τηλεκπαίδευσης και των προβλημάτων που παρουσιάζονται, ενώ θέμα υπάρχει και με τα ιδιωτικά σχολεία. Μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά στη διενέργεια τεστ στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, αλλά και στους μαθητές Λυκείου. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα