Σε γραμμή Μελόνι για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής 

Σε γραμμή Μελόνι για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 2023 Virginia Mayo/AP

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει η ΕΕ να πληρώσει το φράχτη στον Έβρο και θα κλείσει το μάτι στη σκληρή δεξιά εν όψει των εκλογών 

Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να σηματοδοτήσει πιο σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Οι αφίξεις μεταναστών και οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ έφτασαν το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Στις χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία και την Ελβετία υποβλήθηκαν ειδικότερα πάνω από 107.000 αιτήσεις ασύλου τον Νοέμβριο.

Την πίεση του προσφυγικού νιώθουν μάλιστα πιο έντονα και χώρες στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με περισσότερους από 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγγραφεί σε συστήματα προσωρινής προστασίας.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα μαζί με τη Δανία, την Εσθονία, την Αυστρία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία, ζητούν με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, “καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης”. Σε αυτούς η Αθήνα φιλοδοξεί να συμπεριλάβει και την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Στην επιστολή πάντως δεν θίγεται το φλέγον ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε επικοινωνήσει με την Ιταλίδα ομόλογο του, την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, θέλει σε κάθε περίπτωση να δείξει “σκληρό πρόσωπο” στο μεταναστευτικό, με το βλέμμα στις επικείμενες εκλογές και με στόχο να απευθυνθεί στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει άλλωστε σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις και ομιλίες του να επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και να τον εγκαλεί ότι δεν στηρίζει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κομοτηνή ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: “Ο φράχτης, ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε ένα κομμάτι του, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί. Με εθνικούς πόρους, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν τον χρηματοδοτεί, δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας τη δυνατότητα να μας επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας.”

Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα θα υπογραμμίσει όμως σύμφωνα με πληροφορίες ξανά την ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. Δηλαδή θα ζητήσει εκ νέου να πληρώσει η ΕΕ για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιανουαρίου έπεσαν οι υπογραφές για το πρώτο νέο τμήμα του φράχτη, μήκους περίπου 35 χλμ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να επαναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους. Θα επισημάνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της, τα οποία είναι και σύνορα της Ε.Ε. Αναμένεται επίσης να τονίσει την “ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος που θα βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη”. Και θα υποστηρίξει ότι απαιτείται συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Η ΕΕ καλείται να βοηθήσει Τουρκία- Συρία μετά το σεισμό

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει προαναγγείλει, θα αναφερθεί και στην ανάγκη η ΕΕ να βοηθήσει Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό δίδυμο σεισμό.

Αναμένεται να τονίσει ότι θα χρειαστεί συντονισμένη βοήθεια και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού. Ειδικότερα όσον αφορά στη Συρία, όπου η κατάσταση λόγω Άσαντ είναι περίπλοκη, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι απαιτείται διεθνής συντονισμός για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή, πρέπει, όμως, να βρεθούν και ευρωπαϊκά εργαλεία.

Ο πρωθυπουργός θα δηλώσει άλλωστε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία και συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η συζήτηση για τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις

Εκτός από το μεταναστευτικό, βασικά θέματα στην ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η στήριξη στην Ουκρανία (καθώς στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρονος από τη ρωσική εισβολή), καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με φόντο την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής είχε ξεκινήσει η συζήτηση για το ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act, δηλαδή το Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού. Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι 27 αναμένεται να εστιάσουν στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό επικεντρώνεται στην χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που όμως, ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες, που έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, όπως είχε τονίσει και στην προηγούμενη Σύνοδο ο κ.Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα επανάβει και σήμερα ότι αυτό δεν είναι αρκετό και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Θα υποστηρίξει δε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας. Με τη θέση αυτή συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Ο κ.Μητσοτάκης συμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται επιπλέον να υπογραμμίσει την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα