Self test: “Μεμονωμένα προβλήματα” στη διανομή τoυς για τα σχολεία βλέπει η κυβέρνηση

Self test: “Μεμονωμένα προβλήματα” στη διανομή τoυς για τα σχολεία βλέπει η κυβέρνηση
Εκπαιδευτικός υποδέχεται μαθητές στο σχολείο κρατώντας self test Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το Μαξίμου υποβαθμίζει το ζήτημα με τη διάθεση δωρεάν self test στους μαθητές, ενώ επιμένει ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δε γίνεται εκτεταμένη συνταγογράφηση PCR test.

Για “μεμονωμένα προβλήματα” όσον αφορά στη διάθεση των δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εν όψει της σημερινής επαναλειτουργίας των σχολείων, κάνει λόγο η κυβέρνηση, πετώντας το μπαλάκι σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.

Ερωτηθείς από το NEWS 24/7 τι πήγε στραβά στη διάθεση των δωρεάν self test και γιατί δεν είχαν διασφαλιστεί επαρκή αποθέματα πριν ανακοινωθεί η επιστροφή στα θρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ειδικότερα ότι:

“Υπήρχε απόθεμα, ήταν ζήτημα διανομής και διαχείρισης από κέντρα διάθεσης και φαρμακεία. Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις, που γονείς δεν βρήκαν έγκαιρα self test παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια. Το 90% βρήκε. Οι περιπτώσεις που δεν καλύφθηκαν αντιμετωπίστηκαν από self test, που είχαν οι σχολικές μονάδες και είχαν δοθεί έγκαιρα από το υπουργείο Παιδείας οδηγίες”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων σήμερα είχαν γίνει μέχρι χθες 1,6 εκ τεστ, δηλαδή ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας. Ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα και τόνισε ότι αυτοί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν θετικοί, θα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς και ενδεχομένως να οδηγούσαν σε 10πλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Επισήμανε ότι θα γίνουν και σήμερα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για αύριο και ένα ακόμη επιπλέον τεστ αυτή την εβδομάδα.

Επικαλέστηκε επίσης ότι έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια για τη δωρεάν διανομή, αναφέροντας ότι έως χθες είχαν διανεμηθεί 6,7 εκ τεστ στο 84,7% των δικαιούχων, δηλαδή σε 1 εκ 342 χιλιάδες δικαιούχους.

“Η προσέλευση άγγιξε το 90%, όταν άλλες φορές έφτανε μάξιμουμ στο 70%. Παρέλαβαν δωρεάν τεστ οι 9 στους 10”, δήλωσε επίσης ο κ. Οικονόμου.

Τόνισε δε ότι ο ανεφοδιασμός θα συνεχιστεί και ότι υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα σε σχολικές μονάδες από το απαιτούμενο για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε άλλωστε την επιλογή για επαναλειτουργία των σχολείων με επικαιροποιημένο πρωτόκολλο, το οποίο έχει ως βάση τους αυξημένους ελέγχους, καθώς όπως ανέφερε αυτή είναι η κυρίαρχη ευρωπαϊκή τάση. Υποστήριξε ότι τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν για λόγους εκπαιδευτικούς κοινωνικούς και ψυχολογικούς.

“Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία” δήλωσε ο κ. Οικονόμου και εξέφρασε την άποψη ότι η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων προσφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά, καθώς τα σχολεία δημιουργούν ένα δίκτυ προστασίας, με την τήρηση κανόνων και τη διενέργεια τεστ.

Ερωτηθείς από το NEWS 24/7 εάν η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνταγογράφησης μοριακών τεστ με κριτήρια και ανά περίπτωση, ο κ. Οικονόμου ουσιαστικά απέρριψε αυτές τις προτάσεις, που έχουν κάνει και βουλευτές της ΝΔ.

Επικαλέστηκε ότι: “Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει εκτεταμένη δωρεάν συνταγογράφηση μοριακών τεστ σε όλο τον πληθυσμό” και δήλωσε ότι: “Όποιος θέλει μοριακό τεστ, πάει στις δομές του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ και κάνει δωρεάν, χωρίς συνταγογράφηση”. Ανέφερε τέλος ότι έχουν διατεθεί συνολικά πάνω από 320 εκ ευρώ για δωρεάν τεστ, rapid, self test και PCR.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα