Σκληρή γραμμή ΝΔ για την ονομασία της πΓΔΜ

Σκληρή γραμμή ΝΔ για την ονομασία της πΓΔΜ
ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Σε γραμμή Σαμαρά η ΝΔ για το σκοπιανό; Τι δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη στο ραδιόφωνο 24/7 και πως σχολίασε το ζήτημα η Μαρία Σπυράκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Σε ρυθμούς ήξεις αφίξεις κινείται η ΝΔ για την κινητικότητα που υπάρχει στο θέμα της ονομασίας της πρώην «Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στον απόηχο και των δηλώσεων Τσίπρα στο Βελιγράδι.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή «Αντίμετρα» των Στέφανου Τζανάκη και Γιώργου Μελιγγώνη, σημείωσε ότι υπάρχει κινητικότητα και υποστήριξε ότι «πράγματι ο κ. Ζάεφ έχει προχωρήσει σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μια πιο σταθερή βάση για τη συζήτηση» συμπληρώνοντας όμως ότι «θα προτιμούσα να μην τοποθετηθώ από την άποψη ότι δεν έχω πλήρη εικόνα για την παρούσα κατάσταση» παραπέμποντας σε υπεύθυνη τοποθέτηση από πλευράς ΝΔ. «Είμαι σίγουρη ότι η ΝΔ με τον τρόπο που κινείται στα διεθνή ζητήματα θα τοποθετηθεί επ’ αυτού» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στο ερώτημα για το πώς αποτιμά τις διεργασίες που γίνονται για το σκοπιανό ζήτημα και το αν η ΝΔ είναι έτοιμη να στηρίξει μια σύνθετη ονομασία με βάση τα όσα έχουν περιγραφεί ως εθνική θέση.

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών παρέπεμψε στην  «εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι, από τότε που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ορίζει μία ονομασία κοινά αποδεκτή για όλες τις χρήσεις, για το εσωτερικό και  το εξωτερικό. Δηλαδή μια ονομασία erga omnes». Ωστόσο εστίασε και ανέδειξε από την πλευρά της ΝΔ ως κύριο ζήτημα τις διευκρινίσεις και εξηγήσεις που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση  από τον κ. Τσίπρα σε σχέση με το τι ακριβώς εννοεί με την φράση ότι θα βρεθεί λύση αν οι Σκοπιανοί πάψουν να δηλώνουν ότι «αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

 Στην πραγματικότητα η ΝΔ ενώ μέσω της «εθνικής θέσης» στο Βουκουρέστι αφήνει να εννοηθεί ότι πράγματι αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία  αλλά ταυτόχρονα με το συγκεκριμένο ερώτημα στον πρωθυπουργό δίνει την εντύπωση ότι αναιρεί την «εθνική θέση» για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που είναι μια θέση του πολιτικού συστήματος με εξαίρεση την Ένωση Κεντρώων, τη Χρυσή Αυγή και το ερωτηματικό των ΑΝΕΛ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 24/7

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Τώρα σε σχέση με την κινητικότητα που φαίνεται να υπάρχει στην υπόθεση του ονοματολογικού για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχουν αρχίσει και βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάποια ρεπορτάζ που λένε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συζητήσει και να ψηφίσει μια σύνθετη ονομασία εφόσον τηρούνται αυτά που έχουν περιγραφεί ως εθνική θέση, ως κόκκινη γραμμή κτλ. Είναι νωρίς για να σας ρωτούσαμε πως βλέπετε όλες αυτές τις διεργασίες, το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στα Σκόπια, τις μάλλον θετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ του κ. Ζάεφ ότι πρέπει να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό και όλα αυτά;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: «Κοιτάξτε, σίγουρα αν κάποιος παρατηρήσει τις κινήσεις που γίνονται σε πολυμερές επίπεδο και στο επίπεδο των διαπραγματευτών θα δει ότι πράγματι η κινητικότητα την οποία είπατε, υπάρχει. Επειδή πράγματι ο κ. Ζάεφ έχει προχωρήσει σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μια πιο σταθερή βάση για τη συζήτηση εγώ θα έλεγα ότι, θα προτιμούσα να μην τοποθετηθώ από την άποψη δεν έχω την πλήρη εικόνα για την παρούσα κατάσταση. Είμαι σίγουρη ότι η ΝΔ με τον τρόπο στον οποίο κινείται για τα διεθνή ζητήματα θα μπορούσε να τοποθετηθεί και επ’ αυτού. Αλλά επειδή δεν έχω –και πάλι το λέω για να είμαστε υπεύθυνοι στο δημόσιο λόγο- την πλήρη εικόνα το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, θα προτιμούσα να δούμε τις συγκεκριμένες κινήσεις και το πώς εκείνη τη στιγμή τα πολιτικά κόμματα θα τοποθετηθούν. Πάντως σίγουρα, και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, ότι το ζήτημα με την ονομασία θα πρέπει να επιλυθεί. Αν αυτή η στιγμή με τις θετικές δηλώσεις του κ. Ζάεφ ή τελοσπάντων θα έλεγα την πιο επιεική αντιμετώπιση των πραγμάτων και από την άλλη και τη θέληση των εγγυητριών δυνάμεων να προχωρήσει αυτό το ζήτημα μακάρι να επιλυθεί και σύντομα γιατί κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Άρα νομίζω ότι θα το δούμε παρά πολύ υπεύθυνα».

Οι δηλώσεις της Μαρίας Σπυράκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

ΣΠΥΡΑΚΗ : «Επειδή σήμερα φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της διαφοράς για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία – όπως ξέρετε – βρίσκεται στον Ο.Η.Ε. Η εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι, από τότε που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ορίζει μία ονομασία κοινά αποδεκτή για όλες τις χρήσεις, για το εσωτερικό και  το εξωτερικό. Δηλαδή μια ονομασία erga omnes. 

Καλούμε, σήμερα, τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους Έλληνες και ειδικά στους Μακεδόνες τι ακριβώς εννοεί με την δήλωσή του που θα σας διαβάσω.

«Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Αν η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Αν σταματήσει μια, κατά την άποψή μου, αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Aν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και, ταυτόχρονα, αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα