Σκουρλέτης: Επιχειρείται κανιβαλισμός της ΔΕΗ

Σκουρλέτης: Επιχειρείται κανιβαλισμός της ΔΕΗ

Για εκχώρηση της ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, ρίχνοντας τα βέλη του για σύμπραξη και σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ηχηρή παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που τιτλοφορείται "Η κυβέρνηση μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ".

Η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 άφηνε ανοιχτό προς διαπραγμάτευση το ζήτημα των ενεργειακών, καθώς προέβλεπε το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αναπροσαρμογή των μεριδίων "τόσο στο επίπεδο της λιανικής αγοράς όσο και στο ποσοστό της συνολικά συνολικά εκχεόμενης ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο εκ μέρους της ΔΕΗ. Η δέσμευση ήταν το ποσοστό αυτό να φτάσει το 50% το 2020, ο τρόπος για να πραγματοποιηθεί ήταν ανοιχτός για διαπραγμάτευση", επισημαίνει ο υπουργός στο άρθρο του.

Στην συνέχεια ο υπουργός τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 "είχε δεσμευτεί να κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας", προσθέτοντας πως "για εμάς, το άνοιγμα της αγοράς, δεν μπορεί να ισοδυναμεί με κλείσιμο της ΔΕΗ".

"Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;", διερωτάται στο κείμενο του ο υπουργός.

"Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρο της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ’ ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων.

Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Τις βασικές πτυχές του σχεδίου που φαίνεται να διαμορφώνεται αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο κ. Σταθάκης στους πέντε βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Δημητριάδη, Θ. Μουμουλίδη, Ι. Θεοφύλακτο, Γ.Ντζιμάνη, Κ.Σέλτσα), αλλά και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη, με τους οποίους και θα έχει συνάντηση στην Αθήνα, ώστε να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ενεργειακά.

Φωτογραφία: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζύμωση στους βουλευτές για να δεχθούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ

SHARE:

24Media Network