Στα δύο η ΝΔ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Διαβάζεται σε 4'
Μάκης Βορίδης και Νικήτας Κακλαμάνης
Μάκης Βορίδης και Νικήτας Κακλαμάνης Eurokinissi

Σαμαράς- Βορίδης λένε ότι δεν θα ψηφίσουν, ο Κακλαμάνης διαμηνύει ότι οι υπουργοί που θα απέχουν πρέπει να παραιτηθούν

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται πως δεν θα έρθει πριν τις ευρωεκλογές, λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι έχουν ήδη δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάκης Βορίδης.

Αν όμως ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκ των πραγμάτων ειδικό πολιτικό και εσωκομματικό βάρος και ως εκ τούτου οι δηλώσεις του προκάλεσαν αίσθηση, είναι όμως τελικά ένας απλός βουλευτής. Αλλά ο κ.Βορίδης είναι υπουργός Επικράτειας.

Και ναι μεν το Μαξίμου δεν σκοπεύει να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές. Αλλά δεν μπορεί και να επιτρέψει σε μέλη της κυβέρνησης να μην στηρίξουν νομοσχέδιο που θα φέρει συνάδελφος τους και το οποίο έχει την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα μπαϊράκια υπουργών προκαλούν και αντιδράσεις

Φαίνεται μάλιστα πως η σχετική παραφιλολογία έχει δημιουργήσει και ένα ρεύμα αντίδρασης στην… αντίδραση, στο εσωτερικό της ΝΔ. Καθώς υπάρχουν και βουλευτές που θα ψηφίσουν και οι οποίοι έχουν ενοχληθεί σφοδρά από το “μπαϊράκι” Βορίδη και από τη σιωπή άλλων υπουργών.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τοποθετήθηκε με ευθύτητα χθες πάνω στο ζήτημα.

“Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός που διορίζει τους υπουργούς, δεν μπορούν να μην το ψηφίσουν. Όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Attica.

Ο κ. Κακλαμάνης με την παρέμβαση αυτή εξέφρασε και ένα άλλο ρεύμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Και βέβαια είπε το αυτονόητο: Ότι θα είναι πρωτοφανές υπουργοί να απέχουν από νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Υπό μία έννοια δε, προσέφερε χείρα βοηθείας στο Μαξίμου.

Το ίδιο έργο με το σύμφωνο συμβίωσης

Στη ΝΔ ενδέχεται πάντως να παιχθεί το ίδιο έργο με το σύμφωνο συμβίωσης το Δεκέμβριο του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ τότε όμως ήταν σε διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, η οποία είχε καθυστερήσει μετά το αρχικό φιάσκο. Μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ είχε αναλάβει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος είχε ανακοινώσει πως η τότε αξιωματική αντιπολίτευση θα έλεγε “ναι”. Ο (σαμαρικός) εισηγητής του κόμματος, Μπάμπης Αθανασίου, επιφυλάχθηκε όμως στη Βουλή για το νομοσχέδιο, εγείροντας το ζήτημα της τεκνοθεσίας, που τελικά ούτως ή άλλως δεν προβλέφθηκε.

Οι βουλευτές της ΝΔ είχαν αφεθεί ελεύθεροι να ψηφίσουν κατα συνείδηση, καθώς άλλωστε όπως αναφέρθηκε επρόκειτο για μία μεταβατική ηγεσία.

Ο κ. Μητσοτάκης, υποψήφιος πρόεδρος τότε, είχε ψηφίσει υπέρ μαζί με 18 ακόμη βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κακλαμάνης. Ενώ ο επίσης υποψήφιος τότε για τη γαλάζια ηγεσία, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε καταψηφίσει μαζί με 28 ακόμη βουλευτές κυρίως σαμαρικούς. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ήταν μεταξύ των 27 συνολικά βουλευτών που απλώς απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Σημειωτέον πως το 2018 όταν είχε τεθεί το ζήτημα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια η ΝΔ είχε και πάλι διχαστεί, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι θα ήταν απαράδεκτο για ένα φιλελεύθερο κόμμα να καταψηφίσει την εν λόγω διάταξη, όπως ζητούσαν Βορίδης- Τσιάρας.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ είχε πάρει και η νυν υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, λέγοντας το αυτονόητο, πως τα παιδία δεν πρέπει να μένουν σε ιδρύματα.

Ο κ. Μητσοτάκης τότε αποδέχθηκε τη θέση της σκληρής δεξιάς πτέρυγας και η ΝΔ εν τέλει ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το επίμαχο άρθρο.

Τώρα όμως ο πρωθυπουργός έχει ανοίξει ο ίδιος τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και δεν μπορεί να κάνει πίσω. Αναζητεί όμως τον ιδανικό τρόπο ώστε και να απευθυνθεί στο φιλελεύθερο και κεντρώο ακροατήριο, αλλά και να φυλάξει τα δεξιά νώτα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα