ΣτΕ: “Μάχη” για το επίδομα των τριετιών

ΣτΕ: “Μάχη” για το επίδομα των τριετιών
Εξωτερική άποψη από το κτίριο που στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας Eurokinissi

Συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του ΣΕΒ κατά της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με την κατάργηση ή μη του επιδόματος για τις τριετίες των κατώτατων αμοιβών.

Το ζήτημα του επιδόματος των τριετιών, ένα σημαντικό εργατικό θέμα, καλείται να λύσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώπιον του Δ’ τμηματος.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μαζί με ακόμη έξι συνδέσμους, κατά της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, η οποία εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2019. Στο υπουργικό έγγραφο, παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019) και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ενώ αναφερόταν και στα επιδόματα για τις τριετίες των κατώτατων αμοιβών που πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΣΕΒ, το τελευταίο ζήτημα δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στην επίμαχη εγκύκλιο, η οποία έχει κανονιστικό χαρακτήρα, καθώς επίσης οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, βάσει του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6 περ. 2 του ν. 4254/2014.

Στον αντίποδα, ηΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης, και ότι οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται. Όπως υποστηρίζουν, δεν προκύπτει ρητά η κατάργησή τους από καμία νομοθετική διάταξη, ενώ μία σιωπηρή κατάργησή τους δε νοείται ούτε μπορεί να συναχθεί ερμηνευτικά.

Τέλος, τονίζουν ότι οι τριετίες επί σειρά ετών περιλαμβάνονταν στις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεμελιώνονται ήδη στον νόμο. Τυχόν δε απόφαση που θα υιοθετούσε την άποψη του ΣΕΒ θα οδηγούσε σε ραγδαίες μειώσεις μισθών για χιλιάδες εργαζομένους, παρά τον αντίθετο σκοπό του νομοθέτη, που ήταν η χορήγηση αυξήσεων.

Η δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο δίαστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα