Στην Αθήνα ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης – “Ήρωες όσοι έχουν μείνει πίσω”

Στην Αθήνα ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης – “Ήρωες όσοι έχουν μείνει πίσω”
Ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης με την οικογένειά του eurokinissi

Στην Ελλάδα μετά από αρκετές ημέρες, έφτασε ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης. Ο Μ. Ανδρουλάκης περιέγραψε τα όσα έζησε και τόνισε πως οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω είναι ήρωες.

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής (20/03) ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν για μέρες εγκλωβισμένος στην ουκρανική πόλη που βομβαρδίζεται διαρκώς.

Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε λίγο μετά τις 6μμ στην Αθήνα σε κλίμα συγκίνησης από τους οικείους του. Στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχτούν βρέθηκαν πρώτοι η σύζυγός του με το μικρό τους παιδί και ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου. Η σύζυγος του Μανώλη Ανδρουλάκη στις πρώτες της δηλώσεις ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την επιχείρηση που έστησε προκειμένου η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της να διαφύγουν από τη Μαριούπολη.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης περιέγραψε τα όσα έζησε και τόνισε πως οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω είναι ήρωες.

«Δεν είχα καταλάβει το μέγεθος που είχε λάβει το ζήτημα. Ήρωες είναι αυτοί που έχουν μείνει ακόμα εκεί πάνω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης στις πρώτες δηλώσεις του. «Η Μαριούπολη θα μπει σε μια λίστα πόλεων παγκοσμίως που καταστράφηκαν τελείως», πρόσθεσε ο Έλληνας πρόξενος και στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να επιστρέψει ασφαλής στην Ελλάδα.

eurokinissi


“Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, από ακαδημαϊκό, υπηρεσιακό, επαγγελματικό επίπεδο. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου, τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς…”, σημείωσε.

“Αυτό που συμβαίνει είναι ένα τραύμα το οποίο δύσκολα θα επουλωθεί”, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Γιατί αυτή τη στιγμή χτυπούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα”.

Δήλωσε ακόμα ότι έγινε “μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών”, ενώ το σημείο όπου βρισκόταν χτυπήθηκε δυο φορές. “Προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ομογενείς μπορούσαμε. Μέχρι χθες έψαχνα να βρω κόσμο”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι ομογενείς περνούν δύσκολες ώρες και επεσήμανε ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας το οποίο υπήρχε εκτός Ελλάδος, δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

“Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων πόλεων από πολέμους”, ανέφερε. “Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές. Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο, δεν ξέρω”.

Η οικογένειά του υποδέχτηκε τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη στο Ελ. Βενιζέλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, καθώς και τις δύο οικογένειες που τον φιλοξένησαν στη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ο πρόξενος της Μαριούπολης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Κατάφερε να φύγει από τη Μαριούπολη μαζί με τα 10 άτομα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο κτίριο του ΟΑΣΕ. Η ελληνική αποστολή αρχικά μεταφέρθηκε κοντά στη Ζαπορίζια και από εκεί στο Βουκουρέστι.

eurokinissi


Η δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη

Δήλωση πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτη κατά την υποδοχή του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Μαριούπολη στην Αθήνα.

«Καλωσορίζω τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, τον κ. Μανώλη Ανδρουλάκη στην πατρίδα. Θέλω να του εκφράσω τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων για το σπουδαίο έργο που έκανε στη Μαριούπολη. Υπερέβαλε εαυτόν για να μπορέσει να είναι κοντά μέχρι και την τελευταία στιγμή στους Έλληνες ομογενείς.» είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

«Βλέποντας τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας, καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο Πρέσβης κ. Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό έκαναν έξι επιτυχημένες αποστολές απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών. Τους εκφράζουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη» συνέχισε στη δήλωσή του.

Όπως είπε στη συνέχεια «η Ελληνική Κυβέρνηση συνομιλεί και με τις δύο πλευρές και με Διεθνείς Οργανισμούς, έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία». «Φυσικά, και οι Έλληνες ομογενείς, στους οποίους θα είμαστε δίπλα και τώρα και μετά τη λήξη του πολέμου» πρόσθεσε.

«Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Ανδρουλάκη. Μας κάνατε περήφανους.» είπε στο τέλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα