Στις ΗΠΑ ο Δένδιας για τις βάσεις - Συνάντηση με Μπλίνκεν

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας NICK PALEOLOGOS / SOOC

Ο Νίκος Δένδιας συναντά σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στο State Department. Η ατζέντα της συνάντησης.

Την αμερικανική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ αναμένεται επίσης να υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του 'Αντονι Μπλίνκεν, τo δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Την Πέμπτη ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

ADVERTISING

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνία και βάσεις

Η συμφωνία θα αφορά τελικά σε τέσσερις... και βάλε βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας. Ειδικότερα θα προβλέπει την επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας. Μόνιμη βάση στο Στεφανοβίκειο. Εκ νέου βάση στο Λιτόχωρο. Και μία νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα χερσαία σύνορα του Έβρου με την Τουρκία.

Θα περιλαμβάνει όμως σύμφωνα με πληροφορίες και αναφορά/πρόβλεψη για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά στο μέλλον. Σε ποια νησιά, δεν αποσαφηνίζεται, ωστόσο για προφανείς λόγους δεν θα μπορούσαν να είναι σε κάποια από τα νησιά που είναι αποστρατικοποιημένα με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης.

Ιδίως η νέα βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση ως μελλοντική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία στον Έβρο, δεδομένου ότι (με εξαίρεση τη Συρία) πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει επίθεση σε αμερικανική βάση.

Οι ΗΠΑ βεβαίως ενδιαφέρονται για την Αλεξανδρούπολη ως κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επίσης, η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά. Όμως στην Αθήνα εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει καν να επαναλάβει τα γεγονότα των αρχών του 2020.

Η συμφωνία τελικά θα είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης ή καταγγελίας, παρά τις αμερικανικές πιέσεις για επ’ αόριστον παράταση, κάτι που δεν θα μπορούσε βέβαια να δεχθεί καμία ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νίκος Δένδιας, ΗΠΑ, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network