Στο δρόμο της λογικής η Τουρκία, θεωρεί η κυβέρνηση – Γιατί καθυστερούν οι διερευνητικές

Στο δρόμο της λογικής η Τουρκία, θεωρεί η κυβέρνηση – Γιατί καθυστερούν οι διερευνητικές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, διευκρίνισε ο Πέτσας, ενώ υποστήριξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ υιοθετούν “καρότο και μαστίγιο” απέναντι στην Άγκυρα.

Η μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών, καθώς μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη ανά πάσα στιγμή, αλλά ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεν αναμένει να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις συζητήσεις καθυστερεί η τουρκική πλευρά, που προβληματίζεται για το χρόνο έναρξης διερευνητικών μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αν και η εκτίμηση είναι πως δεν θα αργήσει να κλειδώσει η ημερομηνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξάλλου εν τω μεταξύ επέμεινε πως τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής συνιστούν εθνική επιτυχία και στο ερώτημα πως θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία εάν στους δυο μήνες μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προβεί σε νέες παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, απάντησε πως η Άγκυρα φαίνεται πως ακολουθεί το δρόμο της λογικής και εκτίμησε ότι εφόσον ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές θα παραμεινει σε αυτό το δρόμο….

“Στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ότι οι παράνομες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελούν υπόθεση μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές. Και αυτό συνιστά εθνική επιτυχία, όχι απλά κυβερνητική” δήλωσε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Τους καρπούς αυτής της επιτυχίας θα δρέψει η πατρίδα μας στο επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, γι’ αυτό που τόσο ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασαν απόλυτη ικανοποίηση για για το τελικό κείμενο, ενώ ο τελευταίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη και την αποφασιστικότητά του.

Όπως ήδη διαπιστώνεται από τη διεθνή Κοινότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το κείμενο των συμπερασμάτων έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας προς την γείτονα” συνέχισε και πρόσθεσε:

“Με μια φράση οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθετούν απέναντι στην Τουρκία πολιτική καρότου και μαστιγίου. Χαράσσουν ξεκάθαρα δύο δρόμους και δίνουν στην Τουρκία περιθώριο δύο μηνών – το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου – να επιλέξει: Αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ή κυρώσεις.”

Ερωτηθείς στη συνέχεια από το News 24/7 πως θα διασφαλιστεί η συμμόρφωση της Τουρκίας κατά το δίμηνο αυτό από τη στιγμή που δεν έχει υιοθετηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης επιβολής κυρώσεων, απάντησε: “Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει το δρόμο της λογικής που είναι η αποκλιμάκωση με συνέχεια και συνέπεια. Φαίνεται από τα τελευταία 24ωρα ότι πάει σε αυτό το δρόμο. Αν αρχίσουν και οι διερευνητικές επαφές, πιστεύουμε ότι θα μείνει σε αυτό το δρόμο. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο με τον οδικό χάρτη των αποτελεσμάτων δείχνει στην Τουρκία ποιος είναι ο σωστός δρόμος και πιστεύουμε θα τον ακολουθήσει”.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης Δένδια- Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα, ο κ. Πέτσας επενέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε συνάντηση στο επίπεδο των διερευνητικών, ενώ δεν αποκλείει επαφή και σε ανώτερο τέτοιο επίπεδο, αλλά δεν έχει κλειδώσει κάποιο ραντεβού.

Τέλος για το μηχανισμό που συζητείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε θετικό να υπάρχει και μία τηλεφωνική γραμμή που θα μπορεί να σηκώνει η μία ή η άλλη πλευρά, τόνισε όμως ότι προέχει το πολιτικό επίπεδο και να πάμε σε μία σταθερή κατάσταση αποκλιμάκωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα