Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις της Άγκυρας

Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις της Άγκυρας

Τι θα πει ο πρωθυπουργός την Τρίτη στη βουλή για το Κυπριακό. Το απόγευμα ο υπουργός εξωτερικών ενημερώνει τα κόμματα στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής

Mε τη συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής  σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο εξωτερικών και την ενημέρωση του πρωθυπουργού στη Βουλή την Τρίτη το πρωι θα ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς και αυτή η φάση των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού που διήρκησε 9 ημέρες στο Κρανς Μοντάνα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε πολιτικό επίπεδο θα σταματήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνοκρατών και των  διπλωματών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά στρέφει την προσοχή της στις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας, και ποιά εναλλακτικά σχέδια μπορεί να ενεργοποιήσει. Μια ενδεχόμενη πολιτική αναβάθμιση της ΤΔΒΚ, η ακόμη και δρομολόγηση ενός βελούδινο διαζυγίου θα μπορούσε να είναι στα άμεσα σχέδια του Ταγιπ Ερντογάν. Διπλωματικές πηγές ωστόσο αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας να επιχειρήσει να κινηθεί όπως η Ρωσία κινήθηκε με την Κριμαία, διότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν την προσάρτηση και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν αφήνει αδιάφορο τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη πάντως δεν σχεδιάζουν να λάβουν καμμία άλλη πρωτοβουλία μέχρι τον Σεπτέμβριο και οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία θα ληφθεί με τον νέο ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ καθώς ο Εσπεν Μπαθ Αιντε αποχωρεί  καθώς θα είναι υποψήφιος βουλευτής στη χώρα του τη Νορβηγία.

Μέχρι τότε η ελληνική πλευρά, σε συντονισμό με τη Λευκωσία, θα συνεχίσει να εργάζεται μεθοδικά με όλα τα μέσα που διαθέτει και αυτό θα τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του. Θα κάνει επίσης σαφές ότι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου αποτελεί μονόδρομο για την Τουρκία εαν επιθυμεί να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

πηγή φωτογραφίας: AP/ Petros Karadjias

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα