Στον Τζον Κέρι το βραβείο Lord Byron – Μητσοτάκης: “Τιμούμε την προσήλωση των ΗΠΑ στην ελευθερία”

Στον Τζον Κέρι το βραβείο Lord Byron – Μητσοτάκης: “Τιμούμε την προσήλωση των ΗΠΑ στην ελευθερία”
Lord Byron 2021 John Kerry (EUROKINISSI/ ) Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του ειδικού απεσταλμένου του Τζο Μπάιντεν, κατά το χαιρετισμό του στην απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού "Lord Byron".

Το έργο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον πρώην Υπ.Εξ των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ως «υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα , ο Τζον Κέρι εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Επίσης εξήρε τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821, και μνημόνευσε τον φιλέλληνα πρόγονο του Τζον Κέρι, τον Thomas Winthrop, πρόεδρο του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, για τη συνεισφορά του όπως και άλλων αμερικανών, “στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας”.

“Σήμερα η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον πρόγονο και τον προκάτοχο του Τζον Κέρι και τους συμπολίτες τους Αμερικάνους, που συνεισέφεραν σε τόσο μεγάλο βαθμό στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας. Από κοινού με την Εταιρία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, η Ελλάδα επίσης αναγνωρίζει τη διαχρονική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ιδεώδες της ελευθερίας” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Η πίστη της Αμερικής στην ελευθερία και η προθυμία της να παλέψει για την ελευθερία κράτησε όρθιους εμάς τους Ευρωπαίους σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Και βέβαια το αποκορύφωμα ήταν η στήριξη των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τυραννία του φασισμού και του ναζισμού μεταξύ 1939 και 1945”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα