Στρίβειν δια του ανασχηματισμού

Στρίβειν δια του ανασχηματισμού
Συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου Eurokinissi

Αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι: Τα σενάρια για ανασχηματισμό άρχισαν να φουντώνουν μετά το τελευταίο υπουργικό και όσο συνεχίζονται τα “φάλτσα”.

Το ερώτημα του ανασχηματισμού πλανάται και πάλι στο εσωτερικό της κυβέρνησης το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την αυστηρή προειδοποίηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο και καθώς η κυβερνητική εικόνα αποκτά ρωγμές και δε λείπουν τα “φάλτσα” και τα “αλληλομαχαιρώματα” μεταξύ υπουργών.

Επί ένα χρόνο και τρεις μήνες σχεδόν εξάλλου, ο πρωθυπουργός δεν έχει προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά έχει διορθώσει επιμέρους δομικές, κυρίως, αστοχίες όπως για παράδειγμα με την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης, είχε προβεί σε κινήσεις όπως η αναβάθμιση Χαρδαλιά για την αξιοποίηση της επιτυχούς αντιμετώπισης του πρώτου κύματος κορονοϊού και στις αρχές Αυγούστου είχε προβεί σε περιορισμένης έκτασης “διορθωτικές κινήσεις” με το βλέμμα κυρίως στην οικονομία.

Μόνη πραγματικά ενδιαφέρουσα κίνηση τότε ήταν ο ορισμός του έχοντα αναφορές στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ καθηγητή, Πάνου Τσακλόγλου, υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενδιαφέρουσα διότι μέχρι το τέλος του έτους, όπως προδιέγραψε ο κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θα έρθουν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο τελευταίος αυτός μίνι ανασχηματισμός είχε επίσης στην πραγματικότητα επιβεβαιώσει τη συγκεντρωτική λογική του Μαξίμου επί Μητσοτάκη, το οποίο λειτουργεί ως μία… Καγκελαρία και ελέγχει όλα τα υπουργεία αυστηρά. Όμως, καθώς οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν μία αναμενόμενη κυβερνητική φθορά με αφορμή και τον κορονοϊό, προκύπτουν και οι πρώτες “αρρυθμίες” με υπουργούς να καρφώνουν ο ένας τον άλλο, ενώ μέλη της κυβέρνησης δεν έχουν εκπληρώσει τις υψηλές προσδοκίες για μεταρρυθμιστικό έργο.

Τεταμένες οι σχέσεις Θεοδωρικάκου-Κεραμέως Eurokinissi

 

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση με τις μάσκες στα σχολεία είχε προκαλέσει ενόχληση στο Μαξίμου, όχι μόνο γιατί αποτέλεσε φιάσκο, αλλά και γιατί οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάρφωναν ο ένας τον άλλο με διαρροές. Ο δε υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξόργισε τον πρωθυπουργό όταν απέφυγε να υπερασπιστεί κυβερνητική πολιτική με το επιχείρημα ότι είναι αναρμόδιος.

Οι δε άσπονδοι φίλοι του Αδώνιδος στην κυβέρνηση (και δεν είναι λίγοι) σημειώνουν ότι όχι μόνο έχει απογοητεύσει με τις μηδαμινές του μεταρρυθμιστικές επιδόσεις, όχι μόνο είδε το Μαξίμου να του αφαιρεί σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες με την αναβάθμιση Παπαθανάση (έστω και εάν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παριστάμενος στην ορκομωσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και σπεύδοντας δημοσίως τουλάχιστον να τον υπερασπιστεί απέναντι σε κατηγορίες για τον εξοπλισμό του γραφείου του), αλλά και έχει δεχθεί απανωτά κυβερνητικά αδειάσματα.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, όπου παρουσιάστηκε μία νέα επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα. Eurokinissi

 

Πριν από πέντε μόλις ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άδειαζε τον κ.Γεωργιάδη για τις δηλώσεις περί αλλαγών στη συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα το Μαξίμου ευχαριστούσε για τη μεγάλη επένδυση της Microsoft όλους τους άλλους με συναφή αρμοδιότητα στην κυβέρνηση πλην του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να πληροφορήθηκε για τη συμφωνία από τις… εφημερίδες.

Εκνευρισμό στο Μαξίμου προκάλεσε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όταν αμέσως μετά το υπουργικό μοίρασε ανακοίνωση στα ΜΜΕ της περιφέρειας του για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο όμως εδώ και καιρό δεν είναι ευχαριστημένοι γενικότερα με το… attidute του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο δεν θεωρούν αρκετά συνεργάσιμο.

Καθώς το Μαξίμου θέλει να ελέγχει στενά όχι μόνο το κυβερνητικό έργο, αλλά και το επικοινωνιακό παιχνίδι, υπουργοί που έχουν προβεί κατά καιρούς σε προσωπικές διαρροές στον τύπο έχουν δεχθεί κίτρινη κάρτα, αλλά μέχρι στιγμής όχι κόκκινη. Το καλοκαίρι άπαντες ανέμεναν καρατόμηση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, που όμως επί του παρόντος τη γλύτωσε, καθώς και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για τον οποίο φέρεται να παρενέβη δις ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η ένταξη Τσακλόγλου στην κυβέρνηση το καλοκαίρι θεωρήθηκε βέβαια πρόλογος για “φάγωμα” Βρούτση, ωστόσο μέχρι στιγμής το Μαξίμου απλά έχει μοιράσει αρμοδιότητες.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι όμως για το Μαξίμου σημαίνει πρωτίστως διαφύλαξη του προσωπικού προφίλ του κ.Μητσοτάκη, ως εκ τούτου πολλοί στην κυβέρνηση αναμένουν πως θα αναζητήσει αποδιοπομπιαίους τράγους για τα πρώτα προβλήματα στην κυβερνητική εικόνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας Eurokinissi

 

Πάντως σε ορισμένα υπουργεία όπως το Εξωτερικών, το θέμα είναι περίπλοκο. Είναι κοινό μυστικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει πάντα καλή συνεργασία και ο Νίκος Δένδιας φέρεται να μη γνώριζε για τις διαπραγματεύσεις Σουρανή στο Βερολίνο το καλοκαίρι. Όμως, λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων στα εθνικά θέματα, το Εξωτερικών όπως και το Άμυνας όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θεωρείται από το Μαξίμου απόλυτα συνεργάσιμος και με θετική εικόνα για τους χειρισμούς στον Έβρο το Μάρτιο και στο Αιγαίο το καλοκαίρι, είναι δύο υπουργεία που δύσκολα θα γίνουν αλλαγές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα