Συμφωνίες με Β.Μακεδονία: Ονομαστική από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζόρια για τους “σαμαρικούς”

Συμφωνίες με Β.Μακεδονία: Ονομαστική από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζόρια για τους “σαμαρικούς”
Eurokinissi

Ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή για τις 3 συμφωνίες εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Δοκιμασία για την Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Με μία αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για τις 3 συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανό να «επισφραγιστεί» η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό.

Θυμίζουμε ότι στην Βουλή έχουν κατατεθεί τρείς διακρατικές συμβάσεις, απότοκες της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αφορούν την οικονομική συνεργασία, την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και την από κοινού φύλαξη του FIR της Βόρειας Μακεδονίας. Η ακριβής διαδικασία και οι ημερομηνίες για την συζήτηση και την έγκρισή τους αναμένεται να καθοριστούν μέσα στην εβδομάδα από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Για τις συμβάσεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται – εκτός απροόπτου- να καταθέσει αίτημα ονομαστικών ψηφοφοριών. Προφανής στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει ξεκάθαρη θέση η Νέα Δημοκρατία για ένα θέμα στο οποίο άσκησε σκληρή αντιπολίτευση το 2019.

Πάντως η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στο τμήμα της εκείνο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο αντιστάθηκε σφόδρα στην συμφωνία των Πρεσπών. Κυρίως δηλαδή η λεγόμενη «Σαμαρική» πτέρυγα, αλλά και επιφανή στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης ή στελέχη ιδιαίτερα μαχητικά ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών το 2019 όπως ο Μάκης Βορίδης.

Ο Αντώνυς Σαμαράς στην ψηφοφορία για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Eurokinissi

Μάλιστα η συγκυρία αυτή βρίσκει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Νέα Δημοκρατία. Ιδίως από την στιγμή που προέρχεται από μία σημαντική κοινοβουλευτική ήττα. Αυτή της μη άρσης ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Παύλου Πολλάκη, μετά από μήνυση του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη. Στην εν λόγω ψηφοφορία δεν μετείχαν αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές με αποτέλεσμα να μην «περάσει» η γραμμή της Ν.Δ για άρση της ασυλίας. Μετά από αυτό κορυφαία στελέχη όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσαν θέμα λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Θεσσαλονίκη «στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μία αστοχία, ίσως αποτέλεσμα μιας καλοκαιρινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο». Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στην επόμενη ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για 3 άρθρα ενός νομοσχεδίου στην Βουλή ήταν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα με 158 παρουσίες.

Νωρίτερα σήμερα να θυμίσουμε ότι υπήρξε ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση να δηλώνει για την Συμφωνία των Πρεσπών πως «η ΝΔ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ψήφισή της. Είχε δώσει μάχη να μην υπογραφεί και εν συνεχεία να μην κυρωθεί. Είχε προειδοποιήσει, όμως, ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει, αφού η Ελλάδα ειναι κράτος δικαίου και σέβεται διεθνείς, κυρωμένες, συμφωνίες». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «τον ευχαριστούμε που προσχωρεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση, η οποία μας έβγαλε από το διπλωματικό τέλμα δεκαετιών. Τέλος θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι σε κάτι έχει συνέπεια. Επιβεβαιώνει καθημερινά στους Έλληνες πολίτες ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα