Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Επισφραγίζεται η κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Επισφραγίζεται η κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη
Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Ζητούμενο η ανανέωση της Κ.Ε όπου η ηγετική ομάδα αναμένεται να εκλέξει τα 2/3. Απάντηση στα μετεκλογικά ερωτήματα η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου.

Η έξοδος από τις συμπληγάδες των μετέωρων μετεκλογικών ερωτημάτων αποτελεί το Νο 1 ζητούμενο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, πολιτικό στοιχείο που εκφράζεται σαφέστατα στο Συνέδριο του που ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Οργανωτικά η κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη αναμένεται να επισφραγιστεί με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Όμως πρόσθετος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι το Συνέδριο να δώσει την αίσθηση ενός κόμματος που θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις έχοντας σοσιαλδημοκρατικό στίγμα που θα εκφραστεί όμως με συγκεκριμένες πολιτικές και όχι με διακκηρύξεις.

Μετεκλογική πλατφόρμα η ομιλία Ανδρουλάκη

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ επικρατεί ικανοποίηση για την έως τώρα πορεία του Συνεδρίου και κυρίως για το πολιτικό μήνυμα που έχει καταφέρει να εκπέμψει. Εκτιμάται ότι η εναρκτήρια ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ανταποκρίθηκε σε δύο βασικούς στόχους.

Ο πρώτος ήταν να δοθεί με πληρότητα ένας σαφής προγραμματικός λόγος με σοσιαλδημοκρατικό στίγμα. Έτσι με βάση αυτό το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίζει την θέση του όσον αφορά τις μετεκλογικές εξελίξεις.

“Κανείς δεν μπορεί πλέον να λέει ότι δεν ήξερε” ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσκείμενα στην ηγετική ομάδα. Τονίζοντας πως το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό και ανοιχτό για πολιτική συζήτηση. Ταυτόχρονα όμως επισήμαιναν πως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν πρόσωπα που συμβολίζουν το παρελθόν και ως εκ τούτου η πρωθυπουργία του ενός ή του άλλου δεν μπορούν να τίθενται ως προαπαιτούμενο για την διακυβέρνηση της χώρας.

Κυρίαρχος ο Νίκος Ανδρουλάκης

Όσον αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η νέα ηγεσία του κόμματος δεν φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ζητήματα συσχετισμών. Οι εκτιμήσεις λένε πως μετά την ψηφοφορία που θα γίνει την Κυριακή η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη θα υπερισχύσει εκλέγοντας σχεδόν τα 2/3 του 300μελούς οργάνου. Θυμίζουμε ότι η Κ.Ε αριθμούσε έως σήμερα 250 μέλη όμως πλέον θα αυξηθεί.

Το “στοίχημα” της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να εστιάζεται στην ποσότητα και τους συσχετισμούς αλλά στην ανάδειξη μίας νέας γενιάς στελεχών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ευελπιστεί ότι στην νέα Κεντρική Επιτροπή θα έχει πολύ πιο ισχυρό αποτύπωμα η γενιά των 40ρηδων, στην οποία βασίζει την περεταίρω πορεία του κινήματος. Ιδίως από την στιγμή που θεωρείται κομβικό για τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ η ενίσχυση των δυνάμεων του στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες.

Ε. Βενιζέλος: Δικαιώνεται η στάση του ΠΑΣΟΚ το ’11-’15

Ισχυρό στίγμα στις συνεδριακές διαδικασίες έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στην ομιλία του με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο υπερασπίστηκε τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στην ύστερη μνημονιακή περίοδο. Παρά το γεγονός ότι επί προεδρίας του το ΠΑΣΟΚ σημείωσε τα χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά του (4,5%) ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά επισήμανε πως «η δημοκρατία κινείται πάντα μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας.

Τα πράγματα κρίνονται καταρχάς εκλογικά. Αργότερα όμως κρίνονται ιστορικά. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε πολλές εκλογικές επιτυχίες και πολλές εκλογικές αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας. Περήφανη όμως είναι σήμερα για τη θετική αξιολόγηση της εισφοράς της στο επίπεδο της Ιστορίας».

Ευάγγελος Βενιζέλος Eurokinissi


Μάλιστα εστίασε και στο ζήτημα του δημόσιου χρέους λέγοντας πως “το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο χάρη στην αναδιάρθρωση του 2012 και στο ελεγχόμενο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του”. Με τα κριτήρια αυτά κατέθεσε την θέση του για την περεταίρω πορεία του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως “η αλήθεια δύσκολα αντιμετωπίζει το ευχάριστο ψέμα ή τις στερεότυπες υπεκφυγές. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία είναι εγγενή στοιχεία της δημοκρατίας”.

Επίσης σημείωσε ότι στην σημερινή συγκυρία “η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό”.

Ισορροπίες από τον Γιώργο Παπανδρέου

Το αντιδεξιό στοιχείο προέβαλλε με την δική του τοποθέτηση ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην ομιλία του τόνισε πως “οι επιδιώξεις της δεξιάς, ουδέποτε συναντήθηκαν με τις αξίες της παράταξής μας”.

Επισήμανε επίσης πως “για εμάς, η λυτρωτική, η απελευθερωτική διέξοδος για τη χώρα, για τον Ελληνικό λαό, δεν μπορεί παρά να έχει προοδευτικό πρόσημο. Είναι η ώρα να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Ας κυβερνήσουν οι άλλοι”.

Γιώργος Παπανδρέου Eurokinissi


Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως απέφυγε τα “μετεκλογικά” διλήμματα σημειώοντας ότι “το δικό μας στοίχημα, δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό. Στο προσκήνιο της ιστορίας, να έρθουν ξανά οι δυνάμεις της κοινωνίας, και οι νέοι, που θέλουν, ξέρουν, μπορούν, να πάνε τη χώρα μπροστά, αν τους δώσουμε ξανά ελπίδα. Βολεύονται οι συντηρητικές δυνάμεις της χώρας στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι, οι δρόμοι μας δεν μπορούν να συναντηθούν με τη συντήρηση όποιο χρώμα και να έχει”.

Α. Σπυρόπουλος: Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται

Το πολιτικό στόχο ενόψει των εκλογών έθεσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος που προτάθηκε και αναμένεται να εκλεγεί νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Επισήμανε ότι “σήμερα δεν συμβιβαζόμαστε με μια απλή αύξηση των δυνάμεών μας. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς”.

Όσον αφορά το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ιστορία του δεν τεμαχίζεται. Επισήμανε ότι ξεκινά “από τα θεμέλια που έθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ιστορική συμφιλίωση της κοινωνίας και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών. Στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, των υποδομών και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κράτους που επέτυχε ο Κώστας Σημίτης Στη «συμμετοχική δημοκρατία», το «ψηφιακό κράτος» και την «Πράσινη Ανάπτυξη» του Γιώργου Παπανδρέου που γίνονται σήμερα η πυξίδα για τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό. Είμαστε το ΠΑΣΟΚ της αλήθειας που όρθωσε το ανάστημά του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο μπροστά στη δημαγωγία και τον τυχοδιωκτισμό και βέβαια το ΠΑΣΟΚ της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά που κράτησε την Παράταξη ενωμένη και όρθια για να είμαστε σήμερα εδώ ακόμη πιο δυνατοί”.

Ανησυχίες

Το ζήτημα της διατήρησης της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν στις τοποθετήσεις του αρκετοί σύνεδροι, εκφράζοντας έμμεση ανησυχία για τυχόν πολιτική επανεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία.

Χάρης Καστανίδης Eurokinissi

Σαφής ήταν ο Χάρης Καστανίδης αναφέροντας πως «η υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την πολιτική αυτονομία του χώρου μας, δεν σημαίνει απλώς την υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του Κινήματός μας σε κυβερνητικό συμπλήρωμα άλλου κόμματος, όπως συνέβη με τη Δεξιά και κινδυνέψαμε με εκλογικό αφανισμό. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά της Τόνιας Αντωνίου που σημείωσε πως πρέπει να προσπαθήσουμε “πάνω από όλα για την πολιτική αυτονομία του χώρου”. Προσθέτοντας με σαφήνεια πως “δεν έχουμε μπροστά μας χρεωκοπία που να μας υποχρεώνει να συγκυβερνήσουμε με τον ιστορικό μας αντίπαλο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα