ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλιστικό: Σε golden boys τα λεφτά των συνταξιούχων

default image

Κομμένο το κοινωνικό μέρισμα, κίνδυνος μείωσης των συντάξεων και αύξησης των φόρων με το νομοσχέδιο που ξεκινά να συζητείται σήμερα στην Βουλή, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ως ένα ξεκάθαρο δείγμα για το «με ποιους είναι» η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ξεκινά να συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι με τις διατάξεις σχεδόν 1 δις που προορίζονταν για το «κοινωνικό μέρισμα» των συνταξιούχων, μεταφέρεται στις τσέπες των «golden boys» που θα διαχειριστούν τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων στην χρηματιστηριακή αγορά. Επίσης τονίζει ότι η αλλαγές που προωθούνται θα στο άμεσο μέλλον επιπτώσεις στις συντάξεις λόγω του μεγάλου κόστους μετάβασης.

Μείωση παροχών και συντάξεων, αύξηση φόρων

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες τους ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόκειται να διαθέσει το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που έχει δεσμευθεί (με δικό της νόμο) για την κοινωνική αλληλεγγύη ώστε να χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Τονίζουν μάλιστα ότι αυτό το 0,5% θεσμοθετήθηκε το 2020 όταν η Ν.Δ κατάργησε την 13η σύνταξη που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2019, προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Παρόλα αυτά το ποσό αυτό σήμερα επιλέγει να το διαθέσει για την υλοποίηση του ασφαλιστικού σχεδιασμού της.

Το κόστος μετάβασης θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό επισημαίνει η τομεάρχης εργασίας και ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Eurokinissi

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε για το ζήτημα αυτό η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου «οι χαμολοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής, τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, στα χρηματιστήρια. Η κυβέρνηση «κόβει» 900 εκατομμύρια κατ’ έτος (δαπάνη προϋπολογισμού), από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα κοράκια των χρηματαγορών». Μάλιστα επικαλείται τις διατάξεις του ίδιου του νομοθετήματος που κατατέθηκε στην Βουλή και συγκεκριμένα το άρθρο 8 του νομοθετήματος που αναφέρει πως«πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης». Ξεκαθαρίζει δηλαδή ότι το κενό χρηματοδότησης που θα δημιουργηθεί (εκτιμάται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε περισσότερα από 70 δις) θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με τα μόνα διαθέσιμα κονδύλια να είναι αυτά που προβλέπονται για τους συνταξιούχους. Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με νόημα πως δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει επικαιροποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην οποία να καταγράφεται με σαφήνεια ο τρόπος και οι πηγές χρηματοδότησης.

Την εκτίμηση ότι σε κάθε περίπτωση το νέο ασφαλιστικό θα μεταφέρει νέα οικονομικά βάρη στους πολίτες έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Επισήμανε ότι «για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κόστος δεν υπάρχουν πολλές επιλογές από τη ΝΔ, η πιο βαριά φορολογία ή η μείωση των συντάξεων είναι σίγουρα μέσα σε αυτές». Υπονοώντας σαφώς ότι είναι πιθανόν να μην επαρκεί το 0,5% του προϋπολογισμού. Σημείωσε παράλληλα πω «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να τζογάρει εισφορές και συντάξεις, να βάλει τα χρήματα εργαζομένων και συνταξιούχων σε “επενδυτικό ρίσκο” και όλοι καταλαβαίνουμε πως όταν μιλάμε για επενδυτικό ρίσκο, σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα μπορεί απλά να χαθούν». Επισήμανε ότι αυτό δεν ισχύει για όλους αφού «οι μόνες που θα έχουν εξασφαλισμένα τα κέρδη τους θα είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται τις εισφορές».

Τρόμαξε ακόμη και η Κομισιόν

Αξίζει να θυμίσουμε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επισημάνει ότι η «τρύπα» που θα δημιουργήσει στον προϋπολογισμό το νέο ασφαλιστικό έχει «τρομάξει» μέχρι και την Κομισιόν. Με αποτέλεσμα έχει εκφράσει σημαντικές αμφιβολίες για το περιεχόμενου του νομοσχεδίου. Στις διαπραγματεύσεις άλλωστε μεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων αποδίδονται τόσο οι καθυστερήσεις συνολικά στην κατάθεση του συγκεκριμένου νομοθετήματος όσο και στον περίεργο τρόπο που δρομολογείται η ψήφισή του. Δηλαδή με …δόσεις αφού θα εγκριθεί από την αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής τώρα αλλά θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα επικαλούνται δημοσιεύματα σε ευρωπαϊκές ιστοσελίδες που αναφέρουν ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πράγμα που δείχνει ότι πρόκειται για επιλογή της οποίας η πατρότητα ανήκει αποκλειστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική διαφοροποίηση συνολικά για το πνεύμα του νέου ασφαλιστικού. Διαφωνεί ριζικά με την επιλογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που προωθεί το νομοθέτημα ώστε να αντικαταστήσει το αναδιανεμητικό. Θεωρώντας ότι οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα βρεθούν στο υψηλό ρίσκο των διεθνών χρηματαγορών σε καιρούς έντονης οικονομικής αβεβαιότητας. Παράλληλα θεωρεί ότι σειρά χωρών που υιοθέτησαν το σύστημα αυτό στο παρελθόν, εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο αναδιανεμητικό σύστημα αφού βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Όπως επισημαίνει απαντώντας στα κυβερνητικά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία διασφαλίζεται κατά τον καλύτερο τρόπο η απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων «τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα λειτουργούν στο πλαίσιο του επενδυτικού κινδύνου και εξαρτώνται από τις μεταβολές και τις διακυμάνσεις των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με άλλα λόγια, ο ασφαλισμένος τοποθετεί τα χρήματά του στην ατομική μερίδα, όμως αυτά τίθενται υπό το βάρος της αβεβαιότητας του επενδυτικού κινδύνου. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα κατάρρευσης. Έχει υπολογιστεί ότι από το 1970 μέχρι το 2007 έχουν σημειωθεί 124 καταρρεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Χαρακτηριστικότερο όμως όλων είναι το παράδειγμα της μετοχής της AIG, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής των ΗΠΑ, όπου τον Σεπτέμβρη του 2008 μέσα σε λίγες μέρες έπεσε από τα $70 σε $5.5, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αναλάβουν το κόστος ασφαλιστικών συμβολαίων ύψους 85 δισεκ. ευρώ. Κατέρρευσε γιατί είχε στο χαρτοφυλάκιο της ασφάλιστρα κινδύνου swap πάνω από 440 δισεκ ευρώ τα οποία αχρηστεύτηκαν. Ελληνικό παράδειγμα πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας αποτελεί η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια που υπόσχονταν στα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά της προγράμματα, εγγυημένη απόδοση 7,5%». Επίσης σημειώνει ότι το άρθρο 47 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου «δεν αποκλείει τη δυνατότητα επενδύσεων και σε μη ρυθμιζόμενες αγορές, καθώς και επενδύσεων σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, δηλαδή υψηλού ρίσκου όπως τα δομημένα ομόλογα και ενυπόθηκα ομόλογα».

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την υπόλοιπη αντιπολίτευση θα βρεθεί ξανά ο Κωστής Χατζηδάκης που εισηγείται το νέο ασφαλιστικό Eurokinissi

Να σημειωθεί τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι η μόνη πολιτική δύναμη που θα ταχθεί ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Μία συνθήκη που όχι μόνον απομονώνει σε ένα ακόμη νομοσχέδιο την κυβέρνηση αλλά ειναι συμβατή και με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης στην χώρα, που θα προκύψει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα