Το ασφαλιστικό φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ

Το ασφαλιστικό φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ
Αντιπαράθεση Τσίπρα -Γεννηματα περύσι στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Φέτος δεν θα έχουμε τέτοιες σκηνές αφού τα δύο κόμματα θα καταψηφίσουν το ασφαλιστικό που εισηγείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη Eurokinissi

Για μία ακόμη φορά "στήνεται" αντιπολιτευτικό τείχος σε μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πέρυσι τον Ιούλιο ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά, συγκρούονταν στην Βουλή, όταν το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Αυτές οι εικόνες όμως δεν θα επαναληφθούν φέτος τον Ιούλιο, όπου επίμαχο νομοσχέδιο θα είναι το ασφαλιστικό. Τα δύο αυτά κόμματα όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση αναμένεται να σχηματίσουν «τείχος» απέναντι στο νομοθέτημα. Απομονώνοντας πολιτικά την κυβέρνηση για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα.

Μετά τον πτωχευτικό κώδικα και το εργασιακό νομοσχέδιο το ασφαλιστικό φαίνεται να είναι το τρίτο κατά σειρά νομοθέτημα που θα φέρει σε κοινή θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. Μία συνθήκη που αποκτά ευρύτερο πολιτικό νόημα, αν συνυπολογίσει κανείς πως στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θεωρούν ότι έχει κλείσει τελεσίδικα το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Επίσης αν λάβει κανείς υπόψη τις δημόσιες δηλώσεις που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τις οποίες οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, θα οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επίσης δηλώσει ότι είναι θεμιτό αυτή την περίοδο το ΚΙΝ.ΑΛ να αναφέρεται στην αυτόνομη πορεία του, όμως έχει υποστηρίξει ότι το ερώτημα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που αντικειμενικά θα τεθεί μετεκλογικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκυρία «προσθέτει» το ότι για πολλοστή φορά ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά θα βρεθούν απο κοινού στις διαδικασίες των ευρωπαίων σοσιαλιστών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Παλίοτερο στιγμιότυπο στην Βουλή: Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά σε ευχάριστη συνομιλία. Ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Μιχάλης Κατρίνης χαμογελά, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός Ανδρέας Λοβέρδος είναι συνοφρυομένος. Μια εικόνα πολύ κοντά στην πραγματικότητα Eurokinissi


Στην αναγκαιότητα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης αναφέρθηκε χθες και ο Νίκος Βούτσης, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ομιλία του στην Λάρισα επισήμανε ότι υφίσταται ο στόχος «ενός οραματικού και ρεαλιστικού ταυτόχρονα προγράμματος θέσεων που θα αποτελεί και την πρώτη ύλη για την προβολή ενός κυβερνητικού προγράμματος ενόψει της απολύτως αναγκαίας διαμόρφωσης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως ραχοκοκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης».

Όσον αφορά το ίδιο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εκφράσει βαθιά αντίθεση του στο νομοθέτημα. Μιλώντας για το θέμα ο τομεάρχης δικαιοσύνης του κόμματος επισήμανε ότι μεταξύ άλλων «είναι ένα τεράστιο δώρο προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι από τα μεγάλα ντιλ που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διασπά την διαγενεακή αλληλεγγύη, καθιστά τον καθ’ ένα υπεύθυνο και αποσύρει το κράτος από την δημόσια κοινωνική ασφάλιση».

“Δήθεν κεντρώα” η Ν.Δ λέει ο Κ.Σκανδαλίδης

Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του γραφείου τύπου ξεκαθάρισε την αρνητική στάση που θα τηρήσει στο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση. Όπως σημειώνει «η Κυβέρνηση για τις Επικουρικές συντάξεις επιλέγει μια μέθοδο εκτός των ευρωπαϊκών δεδομένων και πρακτικών το οποίο διαιρεί τους ασφαλισμένους σε παλιούς και νέους υπονομεύοντας το μέλλον όλων» Μάλιστα ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας χθες στην Βουλή έδωσε ευρύτερη πολιτική διάσταση στην απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛ να καταψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως είπε«ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έβαλε έναν κεντρικό στόχο, τον θερινό του κεντρικό στόχο, που είναι κατά τη γνώμη μου, εν μέσω θερινών διακοπών, η πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους». Πρόσθεσε ότι «έχετε προγραμματίσει σειρά θεσμικών νομοσχεδίων που, κατά τη γνώμη μου, έχουν έναν βασικό στόχο την εποχή της ιδιώτευσης, την ενίσχυση του ιδιωτικού απέναντι σε κάθε συλλογικό, σε κάθε συλλογική συσσωμάτωση και έκφραση των διεκδικήσεων και των απόψεων του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η βασική ψυχή της αντιμεταρρύθμισης και ο βασικός στόχος που ταιριάζει απόλυτα με την πραγματική ιδεολογική ταυτότητα και θέση της Νέας Δημοκρατίας και όχι της δήθεν κεντρώας και εκσυγχρονιστικής της φυσιογνωμίας».

Η Ν.Δ δεν λογίζεται στο πολιτικό κέντρο δηλώνει ο Κώστας Σκανδαλίδης Eurokinissi

Ειδικά για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο επισήμανε πως «το κόστος μετάβασης στην ιδιωτικοποίηση του επικουρικού και του νέου συστήματος υπολογίζεται σε 50 έως 60 δισεκατομμύρια. Ποιος θα το πληρώσει; Ποιους θα επιβαρύνει; Τι συνέπειες θα έχει στην οικονομία και στην αποτύπωση των αριθμών;». Επίσης ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε πως«τάζετε στους νέους μεγάλες επικουρικές συντάξεις που προκύπτουν από τις υποτιθέμενες υπεραποδόσεις του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ποιων αγορών; Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που έχει μεγαλύτερη απόδοση το κεφάλαιο; Πώς ευσταθεί το επιχείρημα ότι θα τροφοδοτήσετε την ανάπτυξη όταν οι εισφορές θα επενδύονται σε ξένες κεφαλαιαγορές;»

Ενδιαφέρον πάντως είναι το αν η τοποθέτηση αυτή βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη του κόμματος. Ιδίως αυτά που στο παρελθόν έχουν επισημάνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πρέπει να αποκτήσει και κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα