ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Επιτροπή εφ’ όλης της ύλης

ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Επιτροπή εφ’ όλης της ύλης
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η ονομασία της πΓΔΜ, το «ταξικό πρόσημο» της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και οι προϋποθέσεις για αυτοδύναμη έξοδο από το Μνημόνιο τίθενται επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση ετοιμάζονται όλοι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, που ανοίγει σήμερα το απόγευμα με ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και θα διαρκέσει ως αύριο το βράδυ.

Τα θέματα, άλλωστε, που συζητούνται εντόνως στο εσωκομματικό πεδίο είναι πολλά, ενώ ακόμη περισσότερες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η συνεδρίαση που ξεκινά σήμερα το απόγευμα εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η συζήτηση για όλα τα θέματα θα είναι τουλάχιστον… εκτενής.

Μήνυμα αισιοδοξίας

Βεβαίως, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ενίσχυσε την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την ορατή προοπτική να κλείσει την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup και επισήμως η τρίτη αξιολόγηση έχουν βελτιώσει κατά πολύ το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο –σε σχέση με την «έντονη» συζήτηση που διεξαγόταν τις παραμονές της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, με αιχμή την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργίας, αλλά και τις περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Εξάλλου, τα θετικά δείγματα στο πεδίο της οικονομίας συνεχίζονται και στο κυβερνών κόμμα αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018. Αυτό, εξάλλου, αναμένεται να διαμηνύσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, δεσμευόμενος πως τους επόμενους μήνες και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, η κυβέρνηση θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την κοινωνική πολιτική της και θα ενισχύσει το ταξικό της πρόσημο, με αιχμή την ανάγκη ανάσχεσης των συνεπειών της κρίσης για τους πλέον ασθενέστερους και τα «συνήθη υποζύγια».

Τα επόμενα βήματα

Σε κάθε περίπτωση, έμπειρα κομματικά στελέχη, αλλά κυβερνητικοί παράγοντες, συνομολογούν ότι σήμερα και αύριο, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει συζήτηση «ουσίας», υπό την έννοια ότι τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση είναι πολλά και το επόμενο εξάμηνο θεωρείται κρίσιμο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα καταγράψει τις απόψεις όλων των μελών της Κ.Ε. σχετικά με την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει των τελικών αποφάσεων για τον τρόπο και τους όρους εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Όπως διεμήνυσε και χθες στο «Ραδιόφωνο 24/7» στους 88,6 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην ανάγκη μίας αυτοδύναμης εξόδου. Η διαπραγμάτευση των επόμενων μηνών, λοιπόν, όπως επίσης και μία καλά σχεδιασμένη τακτική σε σχέση με την δημιουργία του περίφημου «μαξιλαριού» ρευστότητας είναι κρίσιμης σημασίας για το πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά και για τον βαθμό «ελευθερίας» της χώρας από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταγράψει και την κριτική που θα ακουστεί, αν και όλα δείχνουν πως  θα κινηθεί σε ήπιους τόνους. Σε κάθε περίπτωση, διορθωτικές κινήσεις θα ζητηθούν για μια σειρά από θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, που ξεκινούν από την οικονομική πολιτική και φτάνουν ως τη διαχείριση του προσφυγικού. Παράλληλα, το κατά πόσον «ηχηρές» θα είναι οι παρεμβάσεις των στελεχών που ανήκουν στους «53» θα αποτυπώσει και την πραγματική συλλογική ψυχολογία που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, παρότι όλα δείχνουν ότι εντάσεις δε θα υπάρξουν.

Τέλος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ εξ αντικειμένου θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον το μόνο κόμμα στου οποίου το εσωτερικό δεν αναπτύσσονται πολλές απόψεις για τον τρόπο που πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα