ΣΥΡΙΖΑ: Πιεσμένος και σε πανικό για πανδημία, οικονομία, εθνικά ο Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Πιεσμένος και σε πανικό για πανδημία, οικονομία, εθνικά ο Μητσοτάκης
Αναπάντητες έμειναν οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τις διαγραφές ιδιωτικού χρέους και την ενισχυση μικρών επιχειρήσεων και εργζομένων, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς ερμηνεύει η Κουμουνδούρου την επιθετική στάση του πρωθυπουργού κατά το κλείσιμο της συζήτησης του προϋπολογισμού

Στην πίεση που νοιώθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα μέτωπα της εσωτερικής υγειονομικής – οικονομικής κρίσης αλλά και στα εθνικά θέματα, αποδίδει η Κουμουνδούρου, τους οξείς τόνους που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον Αλέξη Τσίπρα, στην χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό. Μάλιστα εκτιμά ότι για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση βρέθηκε «στριμωγμένη» αφού αντιμετώπισε την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θεωρούν ότι αυτό φάνηκε περίτρανα από τον τρόπο που αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, θέλοντας να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως την πολιτική δύναμη που δεν ψήφισε τις δαπάνες για την εθνική άμυνα. Παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και δεν δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί τα σημαντικού μεγέθους αυτά κονδύλια.

Μουδιασμένη η κυβέρνηση μετά την Σύνοδο Κορυφής

Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η υψηλοί τόνοι του Κ.Μητσοτάκη έγιναν προκειμένου να αποτελέσουν προπέτασμα καπνού για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής όπου για μία ακόμη φορά ο διακηρυγμένος στο παρελθόν κυβερνητικός στόχος της υιοθέτησης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν επιτεύχθηκε. Έτσι σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει μία ακόμη αποτυχία λέγοντας πως «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός».

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα καυστικός θυμίζοντας πως «ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι αν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν δε θα γυρνούσατε πίσω αλλά θα μένατε εκεί» θυμίζοντας επίσης πως «πανηγυρίζατε, μετά τη Σύνοδο Οκτωβρίου ότι το Δεκέμβρη η ΕΕ θα βάλει φρένο στη προκλητικότητα της Τουρκίας.Και ήρθε ο Δεκέμβρης και όχι απλά περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν πλησιάσατε καν στον πήχη.Δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε».

Η προειδοποίηση Τσίπρα στα εθνικά

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χθες φρόντισε να οριοθετήσει την στάση του ΣΥΡΖΑ εφεξής. Καταρχήν ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί Συμβούλιο Αργηχών εφόσον αυτό συγκλιθεί για να αποδεχθεί προειλλημένες αποφάσεις. Επισης σημείωσε πως «οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σήμερα, όπως πάντα, είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μια έντιμη λύση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς». Έθεσε όμως παράλληλα 3 πολύ συγκεκριμένους όρους: «Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας.Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιάΔεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού, στην Κύπρο».

Σημάδια εκνευρισμού και πανικού "είδε" ο ΣΥΡιΖΑ στο κλείσιμο της συζήτησης του προϋπολογισμού από τον Κ.Μητσοτάκη Eurokinissi

Δίχως απαντήσεις για την οικονομία

Για τα ζητήματα της οικονομίας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να κινηθεί με γνώμονα τον εντυπωσιασμό ανακοινώνοντας χθες την μείωση των ενοικίων σε επαγγελματιες για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σημειώνουν όμως πως δεν είπε το παραμικρό για τα ουσιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίου και δεν απάντησε στις προτασεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφροούν την η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την επιδότηση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, την επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της που συνεπάγεται μειώσεις μισθών. Επίσης το θέμα της πλήρους καταβολής του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Επίσης σημειώνουν ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση για το θέμα της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους.

Τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν ότι η κατάσταση στην υγεία παραμένει σε οριακά επίπεδα, με 3.000 νεκρούς τις τελευταίες 40 ημέρες την ίδια στιγμή που προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες προβλέπει μειωμένα κονδύλια για την υγεία κατά 580 εκατομμύρια ευρώ.

Στον εγκλωβισμό που φαίνεται να αισθάνεται η κυβέρνηση αποδίδουν στην Κουμουνδούρου και τις προσωπικές αναφορές που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Φίλη, αναφερόμενος στις μάσκες τους. Όπως και την αντίδραση που είχαν οι βουλευτές της Ν.Δ όταν ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ζήτησε μέτρα ώστε να μην κόβεται το ρεύμα σε περιπτώσεις νοικοκυριών που βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια. Όπως χαρακτηριστικα σχολίασε γι αυτό ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος «τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει την ανάγκη να μην μείνει κανέναν σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο οι κυβερνητικοί βουλευτές “εξεγείρονται”. Τους φαίνεται τόσο αδιανόητο και τόσο ξένο το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα