ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική αλλαγή για να σταματήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική αλλαγή για να σταματήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί
Επι ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας τόνισε χθες στην Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Τις προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους επαναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την απόπειρα έξωσης της Ιωάννας Κολοβού

Εικόνα από το (άμεσο) μέλλον, θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την σπασμένη πόρτα στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή στην χώρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την βάρβαρη απόπειρα κατάσχεσης στο σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου αναδεικνύει συνολικά το ζήτημα της «αναλγησίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη» στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών που επαπειλούνται. Στην βάση αυτή επαναφέρει μία συνολική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει παρουσιάσει αναλυτικά ο Αλέξη Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν 4 βασικούς άξονες:

  • Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds.
  • Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.
  • Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.

Στο ζήτημα των επικείμενων πλειστηριασμών αναφέρεται σε ανακοίνωσή του και το νεοσύστατο Τμήμα Στεγαστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει «ο προγραμματισμός 44.000 πλειστηριασμών μόνο για τη φετινή χρονιά, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με πέρσι, θυμίζει τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στην Ε.Ε. ως προς το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα έξοδα στέγασης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα μας. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν την υποκρισία των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης για την στέγαση, τηρουμένης της απουσίας οποιασδήποτε αναφοράς στην προστασία πρώτης κατοικίας και τον Πτωχευτικό»

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν παράλληλα ότι «εικόνες έξωσης πολιτών από τα σπίτια τους με αστυνομικούς να σπάνε τις πόρτες είχαμε να δούμε από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, αλλά στην Ελλάδα δεν είχαν υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε και στα πιο δύσκολα χρόνια των μνημονίων, με καμία κυβέρνηση, καθώς υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι να την καταργήσει πλήρως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε». Όπως τονίζουν αυτό έρχεται σε προκλητική αντίθεση με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τον Ανδρέα Πάτση που ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε να κερδοσκοπήσει από αυτή την κατάσταση. Θεωρούν ότι ο εν λόγω βουλευτής είναι χαρακτηριστικό δείγμα όσων επί Ν.Δ «αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι και να θησαυρίζουν αγοράζοντας κοψοχρονιά τα κόκκινα δάνεια ανήμπορων πολιτών και επαγγελματιών, που καλούνται εν συνεχεία να τα αποπληρώσουν στο σύνολό τους».

Η Έφη Αχτσιόγλου

Στην Κουμουνδούρου θυμίζουν επισης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για τα ζητήματα αυτά είχε καταθέσει το 2020 πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Χρήστου Σταϊκούρα, καταγγέλλοντας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών την πολιτική της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα ο Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε χθες στο στόχαστρο με αφορμή την ερώτηση για το επίμαχο θέμα που έφερε για συζήτηση στην Βουλή η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου.

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε για τα κόκκινα δάνεια ο Χρήστος Σταϊκούρας. Eurokinissi

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «συγκεκριμένες τραπεζοκεντρικές επιλογές» φέροντας για παράδειγμα πτωχευτικό και τον εξωδικαστικό μηχανισμό με στόχο «να υπάρχει πλήρης ελευθερία σε τράπεζες και funds, καμία δεσμευτικότητα των πιστωτών για ρυθμίσεις και καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας, πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών». Μάλιστα επισήμανε ότι «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν συνολικά, όχι να φαίνονται μειωμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά να επιβαρύνουν την κοινωνία, ενώ την περίοδο 2010 – 2014 υπήρξε έκρηξη των κόκκινων δανείων. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, πλαίσιο το οποίο παρέτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε με τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονταν σχήματα 120 δόσεων που έδωσαν ανακούφιση για τα χρέη και απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Τονίζοντας πως αυτή θα προέλθει από την πολιτική Μητσοτάκη που δημιουργεί «μια συνθήκη οικονομικής ασφυξίας για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, λόγω της ακρίβειας, και ενώ τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αποπληρωμή τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα