ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα καταθέτει την τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα καταθέτει την τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής
Η δεύτερη κατα σειρά κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα με την κατάθεση τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής Eurokinissi

Η πρωτοβουλία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα. Προβλέπει να μην επιβαρύνονται με την ρήτρα οι καταναλωτές έως ότου κριθεί δικαστικά η νομιμότητά της.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους με την ρήτρα αναπροσαρμογής έως ότου κριθεί η νομιμότητά της στα δικαστήρια. Πρόκειται για την δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ερώτηση που κατάθεσε προς τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας για τα «golden boys» στην ΔΕΗ.

Πρωτοβουλία Τσίπρα

Την πρωτοβουλία για την κατάθεση τροπολογίας είχε εξαγγείλει από τις 28 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την ρύθμιση. Είχε μάλιστα επισημάνει ότι «σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ότι ο μισθός και η σύνταξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του χθες στην Ηλεία

Παράλληλα χθες κατά την περιοδεία του στην Ηλεία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι στηρίζει την αισχροκέρδεια των παρόχων και όχι τους καταναλωτές. Όπως τόνισε «η ΕΕ έχει μεσοσταθμικά αύξηση 20% στην τιμή της ενέργειας κι εμείς έχουμε πάνω από 75%. Όλο το περιθώριο πηγαίνει σε υπερκέρδη, στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας . Η ΔΕΗ πρωτοστατεί σε αυτό. Δεν έχουμε να αντιπαλέψουμε γενικά την ενεργειακή κρίση. Αλλά την αισχροκέρδεια που είναι made in Greece».

Οι προσφυγές

Αξίζει να θυμίσουμε ότι δικαστικά έχουν προσφύγει για την ρήτρα αναπροσαρμογής τόσο η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας όσο και η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ. Βασικό επιχείρημα των δύο αυτών φορέων είναι πως υπάρχει καταχρηστική εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ επιβάλλεται με τρόπο που δεν είναι αναλογικός. Επίσης κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θ.Δραγούμα ο τελευταίος επισήμανε ότι έχει κληθεί από την ανεξάρτητη αρχή η ΔΕΗ και όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εξηγήσουν το πώς εφαρμόζουν την ρήτρα.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής που πληρώνουν σήμερα τα νοικοκυριά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστου του 2021 από την διοίκηση της ΔΕΗ που διόρισε ο Μητσοτάκης σημειώνει ο Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Ρήτρα Μητσοτάκη

Πάντως ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, απέδωσε την εφαρμογή της ρήτρας προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση «η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε στις 5 Αυγούστου του 2021 από τη διορισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοίκηση της ΔΕΗ, με απόφαση δηλαδή του κ. Μητσοτάκη». Συνολικά επισήμανε ότι «ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα συμβόλαια ισχύουν από το 2013 στην Ελλάδα και από πολύ παλαιότερα σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γινόταν έλεγχος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για να προστατεύσουμε τους πολίτες και να μην υπάρχει αισχροκέρδεια. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το αποτέλεσμα αφού οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ τα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε μάλιστα μεσοσταθμική μείωση 12% με στοιχεία Eurostat και μειώσαμε το ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%».

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στην τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε με αυτήν «θέτει το ερώτημα εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιτρέψει να κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής έως να εκδοθούν οι αποφάσεις των προσφυγών κατά της ρήτρας ή έως να αναμορφωθούν τα χαρακτηριστικά υπολογισμού της. Για να υπάρχει διαφάνεια, αναλογικότητα και σεβασμός των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Αυτό προτείνουμε με την τροπολογία που καταθέτουμε και δε λέμε να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί. Προτείνουμε να μην κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που πληρώνουν τον κανονικό λογαριασμό αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση που έφερε ο κ. Μητσοτάκης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα