Τσίπρας: “Η ΔΕΗ πρωτοστατεί στην αισχροκέρδεια – Λύση είναι η πολιτική αλλαγή”

Τσίπρας: “Η ΔΕΗ πρωτοστατεί στην αισχροκέρδεια – Λύση είναι η πολιτική αλλαγή”
Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση για το νεοφιλελεύθερο δόγμα που ακολουθεί πιστά με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Την ώρα που οι πολίτες βυθίζονται στα χρέη από τους λογαριασμούς του ρεύματος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει τα golden boys να παίρνουν υπέρογκες αμοιβές και να δίνουν και bonus στον εαυτό τους κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πύργο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε δεν οφείλεται απλά στην κρίση λόγω του πολέμου αλλά στην κυβέρνηση που ακολούθησε μια καταστροφική στρατηγική επιλογή.

“Η ΕΕ έχει μεσοσταθμικά αύξηση 20% στην τιμή της ενέργειας κι εμείς έχουμε πάνω από 75%. Όλο το περιθώριο πηγαίνει σε υπερκέρδη, στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας. Η ΔΕΗ πρωτοστατεί σε αυτό. Δεν έχουμε να αντιπαλέψουμε γενικά την ενεργειακή κρίση. Αλλά την αισχροκέρδεια που είναι made in Greece” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε αυτά τα υπερκέρδη μεταφέρονται αυτούσια στους λογαριασμούς που έρχονται στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις και όπως είπε ο εφιάλτης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

“Δεν ήταν σχήμα λόγου αυτό που έλεγα προεκλογικά ‘ο λύκος τρίχα αλλάζει αλλά χούι δεν αλλάζει’. Μας πήγαν πολλά χρόνια πίσω” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το νεοφιλελεύθερο δόγμα που ακολουθεί πιστά με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Γι αυτό όπως εξήγησε η λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα σταθεί δίπλα στους πολίτες και θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως ρύθμιση του χρέους αγροτών και επιχειρήσεων με διαγραφή μεγάλου μέρους και πολλές δόσεις για το υπόλοιπο. Ταυτόχρονα να στηριχθούν, για να σταθούν όρθιοι, και οι αγρότες όσον αφορά τα αγροτοεφόδια, τα λιπάσματα και τις κτηνοτροφές που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

“Η λύση δεν είναι αυτή που λένε τα καλοθρεμμένα τηλεοπτικά παπαγαλάκια του Μαξίμου. Να μείνουμε 10 μέρες νηστικοί. Η λύση είναι να κοπούν τα κλεφτόδεντρα. Αυτό θα παλέψουμε”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η κυβέρνηση εκδικείται την Ηλεία”

Αναφερόμενος στα προβλήματα του νομού ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκδικητική πολιτική της κυβέρνησης. Αφού εδώ και τρία χρόνια έργα που ήταν δρομολογημένα “δεν προχώρησαν χωρίς λόγο και επαρκή εξήγηση”.

“Στο κομμάτι του δρόμου Πάτρα -Πύργος ακύρωσαν δρομολογημένο έργο για να πάνε μετά από τρία χρόνια να δημοπρατήσουν τον δρόμο με τα προηγούμενα δεδομένα αλλά με τρία χρόνια καθυστέρηση, 114 εκατομμύρια ευρώ ακριβότερα με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους και με διόδια” ανέφερε.

Ταυτόχρονα όμως, ούτε οι αποζημιώσεις από τις φωτιές προχώρησαν και έδωσαν και την χαριστική βολή με την κατάργηση των τριών πανεπιστημιακών σχολών που είχαν ιδρυθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Μία δέσμευση μπορώ να δώσω. Δεν θα σας αντιμετωπίσουμε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα πανεπιστημιακά τμήματα θα ξανανοίξουν. Εχουμε άλλο σχεδιασμό. Θεωρούμε πηγή οικονομικής και πολιτιστικής ισχύος τα πανεπιστήμια στην επαρχία και θέλουμε να τα στηρίξουμε” τόνισε ο Α.Τσίπρας .

Ο δήμαρχος από την πλευρά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διαχρονική στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στον νομό, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα αποτελεσματικό σύμμαχο των πολιτών της Ηλείας.

“Μας τιμάτε με το ενδιαφέρον που δείχνετε στην περιοχή μας. Τα μεγάλα θέματα του τόπου μας έχουν βρει έναν σύμμαχο αποτελεσματικό” όχι μόνο από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής “αλλά και με ιδιότητες που άμεσα θα έχετε στο μέλλον και θα μπορείτε από άλλη θέση να είστε χρήσιμος στον τόπο.”

Θερμή υποδοχή

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από πολίτες, εμπόρους και καταστηματάρχες στο κέντρο του Πύργου.

Κοινή αγωνία όλων η ακρίβεια και η ανησυχία για το μέλλον και για το πως θα επιβιώσουν.

Όπως τόνισαν οι περισσότεροι καταστηματάρχες η εκτίναξη του ρεύματος τους έχει γονατίσει. “Είναι τρεις φορές πάνω. Ο λογαριασμός του ρεύματος είναι μεγαλύτερος και από το ενοίκιο” ανέφερε ένας καταστηματάρχης.

Το Πάσχα δουλέψαμε, αλλά δουλέψαμε για να πληρώσουμε τον επόμενο λογαριασμό του ρεύματος, αυτόν του Μαΐου” ανέφερε άλλος έμπορος.

“Παλέψαμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας αλλά δυστυχώς η ακρίβεια και η ενέργεια μας φτάνει πάλι στα όρια μας. Κάντε ό,τι μπορείτε με την ΔΕΗ. Ήδη έχουμε κινηθεί νομικά για τις ρήτρες” ανέφερε άλλος επαγγελματίας από τον χώρο της εστίασης ενώ άλλος καταστηματάρχης είπε χαρακτηριστικά: “φθάσαμε η μπουγάτσα και η τυρόπιτα να είναι είδος πολυτελείας’.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος κατέθεσε την τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι παράλογη και παράνομη. Όπως σημείωσε με την τροπολογία προσπαθούμε να δώσουμε μια ανάσα μέχρι να κρίνει η δικαιοσύνη το θέμα της ρήτρας να πληρώνει ο πολίτης μόνο το κόστος του ρεύματος. “Είναι μια ανάσα γιατί έχουν αφήσει 9 μήνες την ληστεία και λένε θα πάρουν μέτρα τον Ιούνιο. Μέχρι τότε πώς θα βγει;” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος στην συζήτηση που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την τακτική των παρόχων ενέργειας που προχωρούν στην διακοπή του ρεύματος σε αγροτικές εκτάσεις λόγω προηγούμενων χρεών για ύδρευση αφού έτσι κινδυνεύει συνολικά η νέα αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερα μάλιστα στην κρίσιμη αυτή περίοδο που υπάρχει κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς. ‘Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου αυτοί που κερδίζουν δεν είναι οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας αλλά αυτοί που κάνουν λαμογιές. Είναι αυτοί που κερδίζουν από τον ιδρώτα του άλλου” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι είναι τιμή του να να μιλά με τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής που αυτή την περίοδο βιώνουν ίσως η χειρότερη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν υπάρξει μία άμεση παρέμβαση του κράτους για να στηρίξει το εισόδημα του αγροτικού κόσμου και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή, τότε σε έξι μήνες η ύπαιθρος θα ερημώσει και θα βρεθούμε σε καταστάσεις που έχουμε να ζήσουμε από την δεκαετία του ΄50».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα