Τα μηνύματα Μητσοτάκη για 3η δόση και πιστοποιητικό 

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για 3η δόση και πιστοποιητικό 
Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο πρωθυπουργός με διάγγελμα του αναμένεται να βάλει φρένο σε σενάρια για νέα μέτρα και να αναφερθεί στην 3η δόση για τους άνω των 65 ετών και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού 

Μήνυμα για τη σημασία του εμβολιασμού, είτε με την πρώτη δόση για όσους ακόμη δεν το έχουν πράξει, είτε με την τρίτη δόση, ιδίως για τους άνω των 65 ετών, αναμένεται να στείλει με τη σημερινή του δήλωση για την πανδημία του κορονοϊού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζήτημα υποχρεωτικότητας δεν τίθεται, ούτε και θα τεθεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Το γαλλικό μοντέλο όμως, το οποίο προβλέπει ότι οι άνω των 65 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει και την τρίτη δόση για να εξακολουθεί να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, βρίσκεται στο τραπέζι του Μαξίμου. Θα πρέπει ωστόσο να λυθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα πρώτα. Ο ορισμός του πλήρως εμβολιασμένου αλλάζει πάντως πανευρωπαϊκά πλέον.

Ο πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα βάλει φρένο σε σενάρια για νέα μέτρα. Όχι μόνο αποκλείει το Μαξίμου ένα γενικό lockdown, αλλά διαμηνύει ότι δεν προτίθεται ούτε να προχωρήσει σε πιο αυστηρούς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας. Κάτι που θα προκαλούσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της εστίασης και των εμπόρων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει τα μέτρα που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ στο λιανεμπόριο και την εστίαση.

Το σκεπτικό είναι πως η χώρα θα κάνει Χριστούγεννα με την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές, αλλά με μέτρα προστασίας, που δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους, αλλά μόνο τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι ως εκ τούτου θα πρέπει να κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα “καλά νέα” από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν κλειστεί 192.000 ραντεβού για την πρώτη δόση, αλλά και στην ενίσχυση του ΕΣΥ, με την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών και την επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Με την παρέμβαση του πρωθυπουργού στόχος είναι επίσης να μπει τέλος στο αλαλούμ με τις αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Και αυτό καθώς η εικόνα της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε σύγχυση στους πολίτες και αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες, που ήδη διαμαρτύρονται για τους υπάρχοντες περιορισμούς πρόσβασης των πελατών στα καταστήματα τους. Είτε πάντως ορισμένοι υπουργοί -όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης – θέλησαν “να κάνουν το λαγό”, είτε απλά επικοινωνιακά το Μαξίμου είχε χάσει τον έλεγχο, η πολυφωνία αυτή θα λήξει επί του παρόντος με το “διάγγελμα” του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα