Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Γερμανία από την Αίγυπτο και η επόμενη “μάχη”

Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Γερμανία από την Αίγυπτο και η επόμενη “μάχη”
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Στο Κάιρο ο πρωθυπουργός έθεσε ξανά την επέκταση της συμφωνίας για την ΑΟΖ και εμμέσως πλην σαφώς έστειλε μηνύματα σε Ερντογάν και Μέρκελ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ 

Η “απευθείας γραμμή επικοινωνίας” στην οποία συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι δε συνεχίζεται και ο… έμμεσος διπλωματικός διάλογος, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σαφή μηνύματα από την Αίγυπτο στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός θέλησε καταρχάς να διατηρήσει “ζεστή” και να διευρύνει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- Αιγύπτου σε όλους τους τομείς και ιδίως στα ενεργειακά, αλλά και να θέσει ξανά στο τραπέζι της συζήτησης την επέκταση της συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών υπενθυμίζεται ότι σταματά στον άξονα του Καστελόριζου, η θαλάσσια κυριαρχία του οποίου αποτελεί και αντικείμενο διαμάχης με την Τουρκία.

Η αναφορά του κ.Μητσοτάκη στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ως “μοντέλο” ειρηνικής επίλυσης θεμάτων μεταξύ γειτονικών χωρών, αποτέλεσε βέβαια σαφώς ένα μήνυμα και προς την Άγκυρα. Αλλά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ενείχαν και μηνύματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως στη Γερμανία.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το γεγονός ότι η χώρα μας μένει ξανά εκτός της διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη. Και υπενθύμισε ότι όσον αφορά στο Κυπριακό δε νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαισίου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δηλαδή μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση συμβατή και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Ιουνίου, που θα ασχοληθεί με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, επιχειρεί για άλλη μία φορά να χρησιμοποιήσει το ρόλο της στο προσφυγικό- μεταναστευτικό ως ένα ισχυρό χαρτί. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί και θεωρεί ότι χωρίς την Τουρκία η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει. Ενώ η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να αποδεχθεί σε μία κίνηση καλής πίστης και εφαρμογής της ισχύουσας συμφωνίας, την επιστροφή περίπου 1.500 μεταναστών που έφτασαν σε ελληνικό έδαφος μέσω Τουρκίας και οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν οριστικά απορριφθεί.

Η Ελλάδα δεν υποστηρίζει φυσικά ότι δεν πρέπει η ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, τουναντίον θέλει να βάλει πιο αυστηρούς όρους σε αυτή τη συνεργασία.

Και βέβαια κατά τη συνάντηση με τον Αλ Σίσι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου στα ελληνοτουρκικά, διευκρινίζοντας ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση τους στο περιθωριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, Μητσοτάκης- Ερντογάν συμφώνησαν για ένα ήρεμο καλοκαίρι χωρίς τις εντάσεις του 2021. Ωστόσο προφανώς και τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει εάν η Άγκυρα, αφού περάσει και ο “κάβος” της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιστρέψει στις προηγούμενες πρακτικές. Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα “απειλεί” με ακύρωση της θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις και σε ζητήματα όπως η τελωνειακή ένωση που απασχολεί ιδιαιτέρως το Σουλτάνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα