Το deal Μητσοτάκη – Ερντογάν για ήρεμο καλοκαίρι 

Το deal Μητσοτάκη – Ερντογάν για ήρεμο καλοκαίρι 
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας άνοιξαν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας, δρομολόγησαν θερινή “ανακωχή” και συμφώνησαν ότι... διαφωνούν για ΑΟΖ 

Ως ένα πρώτο βήμα με στόχο το καλοκαίρι του 2021 να μη θυμίζει αυτό του 2020, αποτιμάται από την Αθήνα η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επί σχεδόν μία ώρα, απουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά παρουσία των δικών τους διπλωματικών συμβούλων, Ελένης Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν αντίστοιχα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς σύμφωνα με πληροφορίες.

“Ο πάγος έσπασε” έλεγαν στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές, αξιολογώντας καταρχάς ως σημαντικό και θετικό ότι υπήρξε αυτή η απευθείας επικοινωνία. Μάλιστα ο Ερντογάν ζήτησε από τον κ.Μητσοτάκη να υπάρχει μία “ιδιωτική γραμμή συνομιλίας” και -όπως δήλωσε στη συνέχεια- “να μην ανακατεύουμε τρίτες χώρες ή τρίτα άτομα”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι: “Θα είναι μία ήσυχη χρονιά εφέτος”, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία με Μητσοτάκη για θερινό moratorium στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν προσπάθησε να επιδοθεί σε μία “επιχείρηση γοητείας” των συμμάχων, διαπιστώνοντας ότι οι ΗΠΑ πλέον επιστρέφουν σε μία πολιτική διεθνούς παρεμβατικότητας και ότι δεν έχουν καμία διάθεση να υποχωρήσουν στο θέμα των S-400. Ενώ γνωρίζει βεβαίως ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Ιουνίου θα συζητηθεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την αντιστροφή της περίφημης “θετικής ατζέντας” εάν η Τουρκία επιδοθεί σε νέες προκλήσεις. Καθώς όπως έχει διαμηνύσει πολλάκις η κυβέρνηση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθορίζουν και τις ευρωτουρκικές.

Σημειωτέον ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθεί και η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες κάλεσε τον Ερντογάν να προβεί σε μία κίνηση καλής θέλησης, όπως για παράδειγμα την αποδοχή επιστροφής σε τουρκικό έδαφος μεταναστών που είχαν περάσει στην Ελλάδα, αλλά οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν οριστικά απορριφθεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, στα μεγάλα και καυτά θέματα όπως η ΑΟΖ, Μητσοτάκης- Ερντογάν απλώς συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Συμφώνησαν όμως επίσης ότι σε θέματα “χαμηλής πολιτικής” αλλά υψηλής οικονομικής αξίας και για τις δύο χώρες, όπως το εμπόριο, η συνεργασία μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα με αναρτηση του στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά παρακολούθησε τέλος με ενδιαφέρον τις πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση, που είχε ο κ.Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά το τετ α τετ με τον κ Μητσοτάκη και με κύριο θεμα τους S-400. Ο “σουλτάνος” επέλεξε να μη συγκρουστεί με τον “πλανητάρχη”, αλλά επιχείρησε να ξανα- πλασάρει την Τουρκία ως το σύμμαχο- κλειδί των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, με καλοπιάσματα και ήπιους εκβιασμούς. Δεν έθεσε πάντως το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων όπως απειλούσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα