Τα προαπαιτούμενα κρίνουν τη συζήτηση για το χρέος, που θα κρίνει τις πρόωρες εκλογές

Τα προαπαιτούμενα κρίνουν τη συζήτηση για το χρέος, που θα κρίνει τις πρόωρες εκλογές

Πρόσω ολοταχώς για την εφαρμογή των δεσμεύσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου, παρά τις αρρυθμίες στο κυβερνητικό σχήμα

Το μείζον, δηλαδή τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους, προτάσσει η κυβέρνηση και βάζει πρόσω ολοταχώς για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος Ιουλίου, παρά τις αρρυθμίες στο κυβερνητικό σχήμα.

Της Βίκυς Σαμαρά

Στο πρόσφατο Eurogroup άλλωστε κατέστη σαφές ότι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος εξαρτάται από τη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την τελευταία συμφωνία με την τρόικα. Και από το χρόνο των αποφάσεων για το χρέος θα εξαρτηθεί η απόφαση για πρόωρες εκλογές, ανάλογα φυσικά και με τις εξελίξεις όσον αφορά στην προεδρική εκλογή.

Πίσω από τις πιέσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου στην Αθήνα, κρύβεται και η γενικότερη απροθυμία των εταίρων που μεταθέτουν διαρκώς τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος για τους δικούς τους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και στην πραγματικότητα βρήκαν απλώς μία αφορμή νέας καθυστέρησης στην ενδοκυβερνητική κόντρα περί επαναδιαπραγμάτευσης.

Με δεδομένη λοιπόν την κομβική θέση που κατέχει το θέμα του χρέους στους πολιτικούς σχεδιασμούς και στόχους του Μαξίμου, γίνεται σαφές γιατί παρά τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρέκκλιση από τα προαπαιτούμενα δε νοείται, αν και προτού φτάσει η ώρα της ψήφισης στα θερινά της Βουλής πρέπει να λυθούν οι όποιες διαφωνίες. Το πλαίσιο όμως στο οποίο θα κινηθεί για παράδειγμα η συνάντηση που έχει ζητήσει για σήμερα το ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για τη «μικρή ΔΕΗ» -ένα από τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου- είναι σαφές εκ των προτέρων, ενώ έχει δοθεί «γραμμή» να αποφευχθούν νέες διαφοροποιήσεις όπως αυτή του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου.

Ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε άλλωστε να «μαζέψει» τις δηλώσεις που είχε κάνει στη Real News κατά του ενδεχόμενου απολύσεων από ΝΠΙΔ (σύμφωνα με το Οικονομικό Παρατηρητήριο, το φθινόπωρο θα πρέπει να κριθεί η τύχη των ΝΠΙΔ των ΟΤΑ που έχουν παρουσιάζει για τρεις συνεχόμενες χρονιές αρνητικούς ισολογισμούς και μαζί τους η τύχη των εργαζόμενων σε αυτά), διευκρινίζοντας ότι δεν αμφισβητεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας.

SHARE:

24Media Network