Ταμείο Ανάκαμψης: “Βγαίνει μπροστά” η Επιτροπή Πισσαρίδη

Ταμείο Ανάκαμψης: “Βγαίνει μπροστά” η Επιτροπή Πισσαρίδη
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης Eurokinissi

Τηλεδιάσκεψη για σήμερα έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επιτροπή του νομπελίστα οικονομολόγου και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων.

Σε «πρώτο πλάνο» έρχεται σήμερα η περίφημη «Επιτροπή Πισσαρίδη» που έχει επιφορτιστεί με το έργο της αξιοποίησης των κονδυλίων (32 δις εκτιμά η κυβέρνηση) που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί στις 16.30 στο Μέγαρο Μαξίμου τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της επιτροπής στην οποία θα μετάσχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Η διάσκεψη αυτή γίνεται μόλις μερικές ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής τις 17-18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπου εκ νέου θα αναζητηθεί συμβιβαστική φόρμουλα για το ευρωπαϊκό ταμείο.

Θυμίζουμε ότι στην επιτροπή αυτή, που έχει ήδη παραδώσει στην κυβέρνηση το προσχέδιο της, εκτός από τον επικεφαλής νομπελίστα Οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη μετέχουν 14 ακόμη καταξιωμένοι οικονομολόγοι. Τρείς εκ των οποίων ( Νίκος Βέττας, διευθυντής ΙΟΒΕ, Δημήτρης Βαγιάνος, Καθηγητής LSE, και Κώστας Μεγήρ καθηγητής Yale) είναι σταθερά εκτελεστικά μέλη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Συναίνεση

Σε πολιτικό επίπεδο, η σημερινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιείται με την συμμετοχή του πρωθυπουργού και τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για την κεντρική αντίληψη που θα προβάλλει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα: Την ανάγκη για ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε με σαφήνεια άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελαροπούλου, ο πρωθυπουργός. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ««περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδος το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη στην οποία είχαμε αναθέσει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και ζητήσαμε φυσικά τώρα να λάβουν υπόψιν τους και τις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τον κορωνοϊό. Ο σκοπός μας είναι στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και βέβαια στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να λάβουμε υπόψιν τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης Eurokinissi

Ο ρόλος της επιτροπής

Η επιτροπή Πισσαρίδη, έχει την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου τόσο για την επιστημονική της επάρκεια όσο και για τις αντιλήψεις της για την ανάπτυξη και την οικονομία. Σε ανύποπτο χρόνο, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναφέρει ότι περνάμε σε «μια νέα εποχή της δημοκρατίας δίπλα στη λογοδοσία να έχουμε και μια ικανή τεχνοκρατία», σχολιάζοντας τον ρόλο που θα έχει η συγκεκριμένη επιτροπή.

Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι τα όρια του ρόλου που θα έχει η Επιτροπή Πισσαρίδη, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Πολλοί μάλιστα τα συνδέουν με τα σενάρια για ανασχηματισμό που μονίμως υφέρπουν το τελευταίο διάστημα. Πάντως η επικρατέστερη εκδοχή, -που φαίνεται ότι υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου- είναι πως η επιτροπή θα έχει διακριτό και συμβουλευτικό ρόλο. Οι προτάσεις της όμως θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αν και θα ενσωματωθούν στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας που θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το Φθινόπωρο.

Διαπραγματευτικό ατού

Η αξιοποίηση της Επιτροπής Πισσαρίδη όμως δεν αφορά μόνον μακροπρόθεσμους στόχους. Όπως φαίνεται αποτελεί και διαπραγματευτικό «ατού» για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διεργασιών που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Ε.Ε για το «ελληνικό μερίδιο» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (New Generation EU). Με βάση τις αναπτυξιακές προτάσεις της επιτροπής αυτής άλλωστε έχει κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στις άτυπες επαφές και τις συμμαχίες που διαμορφώνει με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σημαντικό ρόλο σε αυτές φέρεται ότι παίζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης.

Οικονομικές προτεραιότητες

Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα το πολυσέλιδο σχέδιο που έχει παραδώσει η επιτροπή στον πρωθυπουργό, αναφέρεται σε προτεραιότητας που σε σημαντικό βαθμό βρίσκονται ψηλά και στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται κατευθύνσεις μείωσης της φορολογίας στην εργασία αλλά και στο κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της ψηφιοποίησης στην δημόσια διοίκηση, οι αλλαγές στις δομές της κατάρτισης, επιτάχυνση δικαστικών διαδικασιών αλλά και σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση, κυρίως την τριτοβάθμια.

Υπό συζήτηση βρίσκονται οι προτάσεις της επιτροπής για το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Κυρίαρχα ζητήματα παραμένουν οι δράσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών αλλά και του εύρους των δραστηριοτήτων των εγχώριων εταιριών όπως και ο περιορισμός της παραοικονομίας.

“Η Έκθεση Πισσαρίδη, είναι ένα Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Έκθεση Πισσαρίδη για μια αναπτυξιακή μελέτη η οποία έχει ως στόχο θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, να αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι νομπελίστας οικονομολόγος και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκει στο London School of Economics. Δείτε όλο το κείμενο της έκθεσης Πισσαρίδη σε pdf”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα