Θεσπίστηκε δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων

Θεσπίστηκε δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων
Βασίλης Κικίλιας και Σωτήρης Τσιόδρας σε τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό στο Μαξίμου Eurokinissi

Τροπολογία κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Υγείας, που προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. H ρύθμιση έρχεται μετά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά. Τι θεσπίζεται αναλυτικά.

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κυρώθηκε σήμερα στην Βουλή και ορίζει δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων.

Πρόκειται για εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και πολλά ακόμη μέλη της κυβέρνησης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα το άρθρο 4 της τροπολογίας ορίζει πως «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοίου Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως ανω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Ιδιαίτερα προβληματίζει η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα μέλη των επιτροπών όχι απλά δεν διώκονται αλλά δεν μπορούν – όπως αναφέρεται – ούτε να εξεταστούν. Προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει αυτό σε περίπτωση που διενεργηθεί είτε εισαγγελική έρευνα, είτε μια πιθανή προανακριτική επιτροπή της Βουλής στο μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό τα μέλη της επιτροπής να μην μπορούν κάν να κληθούν ώς μάρτυρες.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται μετά τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των επιτροπών λοιμωξιολόγων. Επίσης σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας οπότε οι αποφάσεις της επιτροπής έχουν εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρα. Παράλληλα έρχεται εν μέσω της διαδικασίας εμβολιασμών και αφορά και την επιτροπή εμβολιασμού. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ήδη έχουν υπάρξει καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για «σύγκρουση συμφερόντων» ανάμεσα σε μέλη της επιτροπής και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Κυβερνητικά στελέχη: “Προστατεύουμε τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό”

Σύμφωνα πάντως με διαρροή από το κυβερνητικό στρατόπεδο “η διάταξη αυτή που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε, προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news. Τα μέλη των Επιτροπών αυτών δεν ασκούν διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν ποινική ευθύνη, αλλά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία μηνύσεων από εκείνους που νομίζουν ότι με το self test μπορεί να σου βάλουν τσιπάκι στον εγκέφαλο. Δυστυχώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την τροπολογία, αποδεικνύοντας το πόσο σέβονται και έχουν διάθεση να προστατεύσουν τα μέλη αυτών των Επιτροπών. Τις πολιτικές αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αν θέλει λοιπόν να επικρίνει κάποιον ο ΣΥΡΙΖΑ, ας επικρίνει την κυβέρνηση και ας αφήσει τους επιστήμονες, για τους οποίους κατά τα άλλα, εντελώς υποκριτικά κόπτεται”.

Πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ

Η επίμαχη τροπολογία εγκρίθηκε από την ολομέλεια μόνο με τις ψήφους της ΝΔ όπως ήταν αναμενόμενο.

Με βάση τη στάση που δήλωσαν ότι θα τηρήσουν τα κόμματα, στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε συνολικά από την ψηφοφορία. Το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, διότι δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά του να μην υπάρχει πανσπερμία διατάξεων στις τροπολογίες, γιατί δεν εκφράζεται η αυθεντική βούληση των βουλευτών. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει το ακαταδίωκτο ενώ καταψήφισε και το ΜέΡΑ25.

https://www.news247.gr/download/1756//961000/tropologia.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα