Τι προσδοκά ο Μητσοτάκης από το Μπάιντεν – Στο Λευκό Οίκο με το βλέμμα στην Τουρκία

Τι προσδοκά ο Μητσοτάκης από το Μπάιντεν – Στο Λευκό Οίκο με το βλέμμα στην Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν - Φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση τους. 2017/Κονταρίνης Μ/Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός θα θέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ και την προκλητικότητα της Τουρκίας, που συνεχίζει τα “παζάρια” στο ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι και η αγορά  F35 από τη χώρα μας.

Τις προκλήσεις της Τουρκίας, που θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία, αναμένεται να θέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση τους απόψε στο Λευκό Οίκο.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει και ότι αντίθετα η Ελλάδα αποτελεί το βασικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τον “αξιόπιστο σύμμαχο” για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Μητσοτάκης- Μπάιντεν θα συζητήσουν άλλωστε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για τα ενεργειακά (τόσο για τη μεταφορά LNG μέσω της Ελλάδας, όσο και για τις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου στη χώρα μας) και για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί και η αγορά F35 από τη χώρα μας ή η συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και της άμυνας της χώρας. Σημειωτέον ότι τον πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον συνοδεύει, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ πραγματοποιείται άλλωστε την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τα “παζάρια” στο ΝΑΤΟ, με πρόσχημα τη φερόμενη ανοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη ισλαμική τρομοκρατία και το ΡΚΚ, αλλά με πραγματικό στόχο να αρθούν τα εμπόδια για την αγορά νέων F16 και να τερματιστούν οι αμερικανικές κυρώσεις για τους S400.

Ταυτόχρονα βέβαια, η Άγκυρα με αυτό τον τρόπο “κλείνει το μάτι στη Ρωσία”, γιατί μπορεί έστω να καθυστερήσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία για όσο καιρό διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ώστε η Μόσχα να μη χρειάζεται να “κοιτά” και προς τα βορειοδυτικά σύνορα της.

Όμως οι υπόλοιπες 29 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ είναι υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας και οι πιέσεις αναμένονται έντονες, ιδίως από τις ΗΠΑ.

Στο ελληνικό κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως βλέπουν και πάλι την Τουρκία “απομονωμένη” και “μοναδική παραφωνία” στο προχθεσινό άτυπο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα, δια του κ.Δένδια, υποστήριξε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, τις οποίες οφείλει να πρεσβεύει η Συμμαχία.

Εν τω μεταξύ πάντως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε “σημαντικό εταίρο” την Τουρκία και διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες της. Και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε με Τσαβούσογλου και δήλωσε στη συνέχεια βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συναίνεση για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Καθώς όλα λοιπόν δείχνουν ότι ο τουρκικός εκβιασμός για τα F16 πιθανόν να πιάσει (και καθώς άλλωστε το State Department ούτως ή άλλως θέλει να αναθερμάνει στην πράξη τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις), η ελληνική πλευρά φαίνεται πως επιθυμεί μία “ρελάνς” με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα για τα F35.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου την περασμένη Πέμπτη απαντώντας στη Βουλή στον Αλέξη Τσίπρα για το δημοσίευμα της Wall Street Journal για πώληση νέων F16 στην Τουρκία, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Άγκυρα δεν θα πάρει F35, τα οποια πραγματικά θα άλλαζαν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το 2020 είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της Αθήνας για τα F35. Είχε ειδικότερα επισημάνει ότι η αναβάθμιση των ελληνικών F16 θα ολοκληρωθεί το 2023- 2024, οπότε η Ελλάδα ενδιαφέρεται να λάβει μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό.

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο κ.Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ.Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο. Και στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο κ.Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα