Τι ζητάει η ελληνική πλευρά από την τρόικα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τι ζητάει η ελληνική πλευρά από την τρόικα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Διαβάστε αναλυτικά τις ελληνικές απαιτήσεις στο θέμα των Αμυντικών Συστημάτων. Τι ζητούν από την τρόικα

Τη θέση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης, πρότεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας στους επικεφαλής της τρόικας, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό ανάφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, επισημαίνοντας, όμως, ότι ακόμη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση, για να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου. Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής. «Αγκάθι», παράλληλα, για τις δύο επιχειρήσεις αποτελούν οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές (ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ), τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες και απαιτεί την επιστροφή τους.

Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας θα έχουν αύριο νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Μετά τις διαπραγματεύσεις για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού, Φώφης Γεννηματά, σε εξέλιξη είναι, στο υπουργείο Οικονομικών, οι συζητήσεις για τη ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα