Το ΔΝΤ πιέζει η Ευρώπη στηρίζει

Το ΔΝΤ πιέζει η Ευρώπη στηρίζει

Πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι εναλλακτικές που έχει η ελληνική πλευρά και οι στόχοι που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου. Σκληρή στάση εξακολουθεί να κρατά το ΔΝΤ

Στην βασική της γραμμή για «μη νομοθέτηση νέων μέτρων» παραμένει η ελληνική πλευρά και αυτό τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη.

Στη συνάντηση τέθηκε ο «οδικός άξονας» που θα ακολουθήσει το Μαξίμου τις υπόλοιπες 5 ημέρες μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup με δυο βασικούς στόχους:

1. Η ελληνική πλευρά να πλησιάσει στις 9 Μαΐου όσο το δυνατόν πιο πολύ γίνεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα.

2. Να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Αυτό που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η άκαμπτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ίδια ώρα ,που όπως υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη στο NEWS 247 «η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν την εφαρμογή του αυτόματου δημοσιονομικού μηχανισμού προσαρμογής». Για αυτό το λόγο στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν φαίνεται να έχουν στο «οπλοστάσιό» τους κάποιο εναλλακτικό σενάριο.

«Η εικόνα είναι πως όσοι έχουν βγει υπέρ της Ελλάδας δεν έχουν βγει τυχαία και δεν αναμένεται να αναδιπλωθούν» τόνιζε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο NEWS 247 εκτιμώντας σε πολιτικό επίπεδο πως «ό,τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα θα γίνει στη βάση του ρόλου που θέλει να δώσει η Ευρώπη στο ΔΝΤ».

Θετικά και ενδεικτικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί αποτιμούν στην κυβέρνηση και τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη τεχνικών κλιμακίων και η συζήτηση για τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ στηρίχθηκε στην βάση της ελληνικής πρότασης.

Με ενδιαφέρον αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη σημερινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Euroworking Group που θα αποτελέσει «πυξίδα» για το κλίμα που θα διαμορφωθεί ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να επιχειρήσουν να ενδυναμώσουν τις συμμαχίες που έχουν σχηματιστεί γύρω από την ελληνική θέση με μια σειρά επαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε χθες με ομολόγους του, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη προγραμματίσει να βρεθεί στη Ρώμη στις 20 Μαΐου δίπλα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προκειμένου να ενισχύσει το «μέτωπο» του Νότου.

Από τη στιγμή που οι συζητήσεις στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας εξελιχθούν καλά και η κυβέρνηση πάρει το θετικό «σήμα» που επιθυμεί το καλό σενάριο θα ήθελε ακόμα και την διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου το κλείσιμο της αξιολόγησης να μην φτάσει μέχρι τις 24 Μαΐου που είναι προγραμματισμένο να γίνει το τακτικό Eurogroup.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί στο Μαξίμου εξακολουθούν να ξορκίζουν κάθε σενάριο εκλογών αισιοδοξώντας πως πολύ σύντομα με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα κλείσει κάθε τέτοια συζήτηση.

Σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης

Το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα θέματα των ημερών.

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής Συμφωνίας με την Ε.Ε. από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

Στην σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Τέλος, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup. Το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα