Το “πείραμα” της Αστυπάλαιας – Μητσοτάκης: Θα είναι το πρώτο “πράσινο νησί” της Μεσογείου

Το “πείραμα” της Αστυπάλαιας – Μητσοτάκης: Θα είναι το πρώτο “πράσινο νησί” της Μεσογείου
TATIANA BOLARI/EUROKINISSI

Δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση θα αποτελέσει η Αστυπάλαια όπου θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας, με ηλεκτρικά οχήματα και “μπαταρίες” αποθήκευσης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας

“Η Αστυπάλαια δείχνει το μέλλον για την επόμενη γενιά. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δημιουργούμε το πρώτο ‘πράσινο νησί’ της Μεσογείου” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Αστυπάλαια: ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί. Επισκόπηση προόδου: από το όραμα στην πράξη».

Τόνισε ότι η Αστυπάλαια θα είναι το πεδίο δοκιμής για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον.

Μόλις επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen, και παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, παραδίδονται επισήμως σήμερα τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ.

Το συγκεκριμένο και οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα του έργου βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

● Την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ

● Νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία

● Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, οι πετρελαιοκίνητοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού θα αντικατασταθούν από ένα σύστημα φωτοβολταϊκών και αιολικής ενέργειας. Η ενέργεια που θα παράγεται, θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες για να τη χρησιμοποιούν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, αλλά και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιλέξουν. Ηδη έχουν φτάσει στο νησί ηλεκτρικά οχήματα για τις συγκοινωνίες, την ακτοφυλακή, την αστυνομία και αναμένεται και ένα ηλεκτροκίνητο ασθενοφόρο. Υπάρχουν 12 σημεία φόρτισης στο νησί και 200 ηλεκτρικά οχήματα προς ενοικίαση, ώστε και οι τουρίστες να παίξουν το δικό τους ρόλο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το “πείραμα” της Αστυπάλαιας πραγματοποιείται με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη, όπως και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών. Εφερε δε ως παράδειγμα και για τα δύο αυτά θέματα την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονοϊού και τη διανομή τους στις χώρες- μέλη της ΕΕ.

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα e- A stypalaia για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνουμε εδώ είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα».

Σημείωσε επίσης: «Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε πως ο κόσμος μας είναι πολύ εύθραυστος. Μας έδειξε επίσης πως εάν δεν προστατεύσουμε τη φύση τότε ο κόσμος θα βρεθεί κάτω από μεγάλη απειλή» και τόνισε πως: “Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας”.

Herbert Diess: Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση

Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση, τόνισε ο CEO της Volkswagen Group, Herbert Diess, στην ομιλία του.

«Στο νησί αυτό θα ερευνήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους την ηλεκτροκίνηση (e-mobility) και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα της Αστυπάλαιας θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς βιώσιμες μετακινήσεις με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος και η μετάβαση σε βιώσιμη κινητικότητα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Η Volkswagen πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα βιώσιμων μετακινήσεων- από αυτοκίνητα, έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις φόρτισης» σημείωσε ο κ. Diess και επισήμανε:

«Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο γρήγορου μετασχηματισμού που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα