Τρία μέτρα στο τραπέζι της ΕΕ για να μην πληρώνουμε “χρυσό” το φυσικό αέριο 

Τρία μέτρα στο τραπέζι της ΕΕ για να μην πληρώνουμε “χρυσό” το φυσικό αέριο 
Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

Ο Κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει μέτρα για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις που φέρνει η κρίση στην Ουκρανία 

Τρόπους να βάλει “φρένο” στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της κόντρας με τη Ρωσία καλείται να βρει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, μετά και την ανακοίνωση χθες των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά χθες από το Βουκουρέστι πως η Ευρώπη πρέπει να δράσει συντονισμένα ώστε να μην είναι “όμηρος” της Ρωσίας, ούτε να απειλείται -όπως είπε- ότι το φυσικό αέριο θα φτάσει στα 2.000 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

Αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Κάντο όπως με τον κορονοϊό: Τα τρία μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Ευρώπη και τι έχει προτείνει η Ελλάδα

Τι θα μπορούσε όμως να κάνει η Ευρώπη; Η ελληνική άποψη είναι πως η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί με την ίδια λογική όπως και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έτσι για παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο να χρηματοδοτηθεί από τις μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων και από το οποίο θα αντλήσουν τα κράτη- μέλη για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, με την αξιοποίηση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει αναφερθεί άλλωστε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (Έθνος).

Μία δεύτερη πρόταση είναι να υπάρχει εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επιδοτήσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκέσει η κρίση. Η ενεργειακή κρίση όμως δε φαίνεται να τελειώνει με τον ερχομό της άνοιξης, αλλά σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις θα κρατήσει όλο το 2022, φέρνοντας και νέο κύμα ακρίβειας

Μόλις όμως πριν από δύο ημέρες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, όπως πριν από την πανδημία. Επομένως, μία χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων λόγω ενεργειακής κρίσης θα ήταν ευχής έργον για την Αθήνα.

Μία τρίτη λύση θα ήταν οι συντονισμένες αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ μέσω της Κομισιόν, ώστε να επιτευχθούν πιο ανταγωνιστικές τιμές. Διότι η αλήθεια είναι πως εάν οι ευρωπαϊκές χώρες στραφούν σε άλλες πηγές φυσικού αερίου (και κυρίως υγροποιημένου -LNG- από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική), όπως θα επιθυμούσαν και οι ΗΠΑ, το κόστος είναι αντικειμενικά υψηλότερο σε σχέση με το εισαγόμενο από τη Ρωσία.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε προτείνει ήδη από τον Οκτώβριο την κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ, όπως είχε γίνει και με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Την πρόταση αυτή υποστήριζε και η Ιταλία.

Ελλάδα και Ιταλία είναι οι δύο χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% της συνολικής ενεργειακής προσφοράς της Ιταλίας και της Ελλάδας σύμφωνα με τη Moody’s. Από τη Ρωσία ειδικότερα προέρχεται το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας. Αλλά και η Γερμανία εισάγει το 90% της ετήσιας κατανάλωσης της σε φυσικό αέριο και το 65% από αυτό προέρχεται από τη Ρωσία. Για αυτό άλλωστε και είχε προχωρήσει τον αγωγό Nord Stream 2, τον οποίο πλέον το Βερολίνο αναγκάστηκε να “παγώσει”.

Η Ρωσία βέβαια διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η παροχή δεν είχε διακοπεί εξάλλου ούτε τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα