Ακρίβεια: Μέτρα στήριξης των καταναλωτών θα ζητήσει από την ΕΕ ο Μητσοτάκης

Ακρίβεια: Μέτρα στήριξης των καταναλωτών θα ζητήσει από την ΕΕ ο Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα θέσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς η κρίση στην Ουκρανία βαθαίνει την ενεργειακή κρίση.

Την πρόθεσή του να ζητήσει στην Επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς η κρίση στην Ουκρανία βαθαίνει την ενεργειακή κρίση και φέρνει νέο κύμα ακρίβειας, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Ρουμάνο ομόλογο του, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι βραχυπρόθεσμα είναι αναγκαία έκτακτα μέτρα στήριξης, καθώς ούτως ή άλλως όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ με τον ένα ή άλλο τρόπο επιδοτούν ήδη τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Υποστήριξε ότι χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες κράτη – μέλη της ΕΕ και για όλες είναι δημοσιονομικά επώδυνο” και δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σημειωτέον ότι αύριο θα συγκληθεί σύμφωνα με πληροφορίες έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία, κατά την οποία θα συζητηθούν και οι κυρώσεις στη Ρωσία.

Εκτός όμως από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη ανησυχούν για το ενεργειακό και ήδη η Κομισιόν έχει εκπονήσει σχέδιο για την προμήθεια κυρίως υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από εναλλακτικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση όμως, έρχεται νέο κύμα ακρίβειας και για την αντιμετώπιση του θα απαιτηθούν έκτακτα μέτρα, εκτιμούν στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το νέο Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Γιάννη Μασούτη και τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκο. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους καταναλωτές.

Η ακρίβεια και ιδίως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν εξάλλου το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δέχθηκε στη Βουλή φίλια πυρά και από γαλάζιους βουλευτές για το θέμα.

Καθώς δε η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει αρκετά ακόμη, θα χρειαστεί να παραταθούν αντίστοιχα τα μέτρα στήριξης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αφήσει έτσι νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όσο όμως παρατείνονται τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στενεύουν τα ήδη στενά περιθώρια για ένα έκτακτο επίδομα το Πάσχα.

Ήδη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σκαρφάλωσε στο 6,2% σημειώνοντας ρεκόρ 25ετιας και ανησυχητικά σενάρια κάνουν λόγο ια νέα αύξηση του πληθωρισμού κατά 2%. Σε περίπτωση που συνεχιστεί το ενεργειακό ράλι είναι δεδομένο πως θα συμπαρασύρει τις τιμές σε βασικά προϊόντα και αυτό ανησυχεί βεβαίως την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα